zondag 2 augustus 2015

Verslag van de 13e Berg Run in Winterswijk

1.Koen Vossers, 2.Stefan Ritte, 3.Abdi Ali Ibrahim
Koen Vossers maakt trilogie waar als beste bergloper in Koopman Bergrun Winterswijk

Door Benno Stevering

WINTERSWIJK – Koen Vossers van Hanzesport, woonachtig in het Gelderse Hengelo won zondagmiddag overtuigend de jaarlijkse Koopman Bergrun in Winterswijk. Hij deed dit door voor het derde achtereenvolgende jaar vol overgave de 7,6 kilometer kuitenbijterrace op naam te zetten. Berglopen vereist een specialisme en Koen Vossers liet zien dit als beste te beheersen. Dit keer liet Vossers duidelijk merken geen tegenstand te duldden en wist hij zijn eigen parcoursrecord met twee seconden aan te scherpen naar 25.38 minuten. ‘’In het begin was de tegenstand sterk. Daarna vlakte die wat af. Naar beneden was het heerlijk afdalen met verbrede paden. Onlangs werd ik in de Walfortloop tweede en ging het lekker. Nu ging het nog beter. De Duitse atleet Ritter liep lang mee. Ik wist mijn tempo hoog te houden, was even bang voor strijd te leveren in de slotfase, maar hij moest na twee van de vijf ronden lossen. Ik trok uiteindelijk nog even door, wilde het niet op een sprint laten aankomen en kreeg een minuut voorsprong op mijn achtervolger. Heuvel opwaarts was het erg zwaar, maar ik ben niet verzuurd. Deze run was echt een ware bergloop! Eind augustus staat voor mij het NK triatlon Sprint in Veenendaal op het programma. Verder start ik in de kwart triatlon van Doetinchem en in Almere.’’  

De Duitser Ritte bleef tot na de tweede ronde tegenstand bieden en werd tenslotte tweede in 26.44 minuten. Stefan Ritte gaf aan hinder te ondervinden van zijn luchtwegen. De afgelopen periode had de Duitser veel baanwedstrijden gelopen. De jonge atleet Abdi Ali Ibrahim van Hanzesport werd derde in 28.13 minuten en toonde hiermee een stijgende lijn in zijn atletiekresultaten. Trainer Herman IJzerman keek tevreden toe langs het parcours naar de resultaten van zijn rekruten. Simon Janzen uit Bocholt werd vierde voor Pascal Schepers van Atletico’73 die een vijfde tijd noteerde in 28.23 minuten. Veteraan Jos Sasse uit Harreveld gaf aan naar boven toe in een lage hartfrequentie te lopen effect oplevert bij de afdaling. Je raakt namelijk maar al te snel verzuurd in dergelijke berglopen. Sasse werd zesde. 

Bij de vrouwen was het Lisa te Molder die voor het eerst deelnam in de Koopman Bergrun. Zij wist haar krachten het best te verdelen en won in 31.16 minuten. ‘’Ik heb geprobeerd een strak tempo te lopen en dat lukte. Bij deze bergloop moet je constant in het ritme komen met veel bochtenwerk omhoog de heuvel op. Eenmaal boven op heb je echt je herstel nodig. De heuveltraining met mijn clubgenote Katja Demkes levert nu resultaat op. Door korte pasjes heuvelopwaarts te lopen ga je zuinig om met je energie. Voor mij wachten de loop Dwars deur Grolle nog en de Twee Bruggenloop voordat ik in de Kramprun mijn pr wil aanscherpten.’’ Haar sterkste opponente Wendy Sasse uit Harreveld bleef in de eerste drie ronden dicht bij Te Molder en moest daarna lossen. Wendy werd tweede in 32.06 minuten maar hield de achterstand beperkt. 

De organiserende atletiekvereniging Archeus creeerde met de Koopman bergloop met start en finish boven op de Winterswijkse berg achter recreatiemarkt Obelink een unieke loop. RTV Slingeland deed live verslag van het evenement waar er ondanks de warme temperaturen in totaal 130 deelnemers aan de start verschenen. Vorig jaar waren dat er 120. De lopers loofden de organisatie voor het prachtige glooiende uitgezette, loodzware parcours.
1.Lisa te Molder, 2.Wendy Sasse, 3.Christiane Kempkes

Geen opmerkingen: