zondag 18 oktober 2015

110 valsspelers tijdens de Marathon van Rotterdam en Amsterdam

Schokkend nieuws in het Algemeen Dagblad van afgelopen zaterdag


Bij de marathons van Amsterdam en Rotterdam hebben dit jaar 110 deelnemers een deel overgeslagen, waardoor ze zijn gediskwalificeerd. In Rotterdam fraudeerden 89 lopers, in Amsterdam 21. 'Ben je nou je eigen aan het bedonderen?'

Uit een analyse van alle tussentijden van de vorige week zondag gelopen Amsterdam Marathon en de Marathon Rotterdam van zondag 12 april blijkt dat er hier en daar flink gefraudeerd is. De valsspelers lieten bij de finish in het Olympisch Stadion en op de Coolsingel een medaille om hun nek hangen, terwijl zij de 42 kilometer en 195 meter lange marathon helemaal niet hadden voltooid.

Lopers in Rotterdam sjoemelden vaker dan die in Amsterdam. Samen sloegen de 89 fraudeurs in Rotterdam zo'n 2060 kilometer over. De 21 sjoemelaars in Amsterdam skipten gezamenlijk ongeveer 570 kilometer. Gemiddeld zetten de fraudeurs niet eens een halve marathon op hun naam. Rotterdamse zwendelaars sneden gemiddeld 23,1 kilometer af, Amsterdammers zelfs 26,9 kilometer.

De 110 oplichters liepen tegen de lamp na een controle van de tussentijden. Grootste sjacheraar blijkt een loper die alléén bij de finish in het Olympisch Stadion is gesignaleerd. Zij worden uit de uitslag verwijderd en krijgen geen finish-certificaat. Maar de medaille mogen ze wél houden.

Het aantal fraudeurs bij de twee grootste marathons van Nederland die beide door ongeveer 12.000 mensen zijn uitgelopen, is fors teruggelopen sinds het AD hier vorig jaar voor het eerst over publiceerde. In 2014 telde de Marathon Rotterdam nog 129 valsspelers, tegen 63 in Amsterdam. ,,Mogelijk heeft het effect gehad dat er aandacht voor is en dat wij in staat zijn om mensen uit de uitslag te verwijderen,'' stelt de Rotterdamse marathondirecteur Mario Kadiks.

De kans is klein dat er sprake is van een kapotte chip die de tussentijden niet goed waarnam, want alle lopers zijn wél bij de finish geregistreerd. In Amsterdam vallen de tijden op van een duo dat samen uitstapte tussen 10 en 15 kilometer en weer opdook bij 35.

,,Ben je nou je eigen aan het besodemieteren,'' vraagt marathondirecteur Cees Pronk zich in plat Amsterdams af. ,,Bij deze mensen zijn mijn vraagtekens erg groot,'' bekent hij. ,,Zijn ze koffie gaan drinken, of hebben ze de fiets, trein of metro gepakt?''

Geen opmerkingen: