zondag 25 oktober 2015

Verslag van de Halve Marathon in Doetinchem

Jay Sauer
Jay Sauer onverschrokken solo naar winst in Herfstklassieker Doetinchem

Door Benno Stevering


DOETINCHEM  - Jay Sauer uit Nijmegen ging zondagochtend solo in ‘comfort zone’ richting de eindstreep in de 31e halve marathon van Doetinchem. De 43-jarige atleet van Cifla uit Nijmegen liet de klokken stil staan op 1.13.40uur. ‘’Met deze tijd en winst ben ik tevreden. Ik was duidelijk moe na afloop, maar wist het tempo vol te houden. Dit jaar heb ik al vrij veel wedstrijden gelopen en liep ik vijf maal 1.13u en twee maal 1.12 uur op deze afstand. In Groningen en in IJmuiden liep ik het snelst met 1.12.20 uur. In Doetinchem was het perfect zweetweer. Een aantal jaren terug won ik ook op hetzelfde parcours met een grote voorsprong maar was toen tien tellen sneller. Ik keek bij de start even achterom. In een groep loop je weliswaar makkelijker, maar niemand ging met me mee. Ik had geen zin om te wachten en liep alleen door in een redelijk constant tempo. Op een gegeven moment kreeg ik de wind tegen. Het ritme ging onbewust omhoog. Ik ben geen baanatleet en boslopen is ook geen specialisme van mij. Ik heb meer een schuifelpas dan een krachtige afzet, maar toch brak me dat niet op vandaag! Op de lange rechte stukken kwam ik goed weg op dit parcours.  Ik wilde dit jaar nog een marathon lopen, maar vanwege irritatie aan mijn hamstring zal ik die naar volgend jaar schuiven. Nu richt ik me op de Zevenheuvelenloop in Nijmegen, een thuiswedstrijd waar ik vorig jaar 50.20 minuten neerzette.’’ Lars Duistermaat (Archeus-Winterswijk) en Remi Rondeel (Argo-Zelhem) versnelden in de achtervolging op de koploper. In een steady tempo bleven ze tussen de zesde en de achttiende kilometer bijeen. Rond de 17e kilometer moest Remi lossen, maar gingen even later ook Dorus Arts en Evert Scheltinga uit Arnhem die hun honderd meter achterstand goedmaakten,  over Duistermaat heen. Lars hierover: ‘’Ik kreeg geen inzinking maar trok nog wel even door in hun spoor. Het tempo lag vrij hoog.  Uiteindelijk ben ik tevreden met mijn vierde klassering. ‘’  Op de tweede plek finishte Dorus Arts uit Arnhem in 1.15.31 uur. Triatleet Evert Scheltinga uit Arnhem, net als Arts lid van ’t  Team for Talent, die komend seizoen zijn loopdiscipline op de triatlon wil aanscherpen slaagde in zijn doelstelling en finishte als derde in 1.15.33 uur. Rondeel werd vijfde achter Duistermaat. 

Lisa te Molder uit Zieuwent, lid van de AVA’70,  toonde haar talent en doorzettingsvermogen met een zege bij de vrouwen in 1.27.39 uur. ‘’Dit is een absolute opsteker. Na mijn week rust in Turkije wilde ik pieken in Doetinchem en een pr lopen en dat is gelukt. Na een snelle eerste kilometer kon ik mooi constant doorlopen. Met 4.10 minuten per kilometer was ik in staat om de andere dames ruim voor te blijven. Ik zag niemand achter me. Ondanks wat tegenwind rond de tiende kilometer waren de omstandigheden perfect! Ook heel prettig dat iedere kilometer stond aangegeven’’.  Achter haar was het Katja Demkes uit Lievelde die de tweede plek opeiste in 1.30.17 uur. Eline de Jong uit Didam  had het in de slotfase lastig in haar eerste halve marathon, maar pakte nog de derde podiumplek met 1.31.10 uur. 

Naomi van Hierden van Argo uit Doetinchem kon niet verhinderen dat Linda Ooms uit Tonden met de winst bij de vrouwen op de 7,5 kilometer huiswaarts keerde. Ooms noteerde 26.59 minuten, terwijl Van Hierden 29.43 op de klokken bracht. De talentvolle Ethiopier van het Argo-topteam, Yahla Awal uit Doesburg won met een eindspurt op Edwin Wissema uit Didam in 24.11 minuten. Wissema die de wedstrijd domineerde over 7,5 kilometer nam genoegen met een tweede plek in 24.15 minuten. Siraj Awal, de jongere broer van de winnaar werd derde in 24.55 minuten. Met in totaal 700 deelnemers was er bij de 31e Herfstklassieker van de organiserende atletiekvereniging Argo een stijging op elke afstand te bespeuren. Harry Striekwold praatte het evenement op uitstekende wijze aaneen.

Geen opmerkingen: