zaterdag 24 oktober 2015

Verslag van de Trail Serra da Lousâ in Miranda do Corvo (Portugal)

Henrie Drenthel
Herfstvakantie in Portugal, dochter op stage dus een mooi excuus om ze daar op te zoeken. Na reservering op haar stageadres Quinta de Ardanela in het kleine plaatsje Lagares de Beira in de binnenlanden van Portugal, en een vlucht vanaf Brussel, werd het natuurlijk tijd om eens te kijken of er ook getraild wordt in Portugal. Jawel, in dit geval was de volgorde andersom. Waar we weleens een vakantie rondom een trail boeken hebben we nu eerst het belangrijkste geregeld en komt de trail pas op de zesde plaats.

Via enkele Trailrunkalenders zie ik een 4-tal trails in Portugal en zowaar eentje in de herfstvakantie. De UTAX. Maar eens kijken op internet wat het inhoud. Nou, dat beloofd wat. Grote organisatie en 4 verschillende afstanden. 112, 51, 22 en 10 km. Tsja, wat kies je dan. De 112 start ’s nachts om 24.00 uur en dat is mij in een totaal vreemde omgeving toch wel iets te gek. Loop je twee keer in het donker. Dus maar gekozen voor de 51 km met 2582 hoogtemeters. Nog meer dan de Trail des Fantomes, maar zal toch wel niet zo technisch en zwaar zijn als in België (waarover later meer). De start hiervan staat gepland om 8.30 uur en met een geplande looptijd van 9 uren moet ik nog voor het donker binnen kunnen zijn.

Zaterdagmorgen 5.00 uur; de wekker loopt af want vanaf ons onderkomen is het 72 km rijden tot aan de start in Miranda do Corvo en de routeplanner geeft daarvoor ruim anderhalf uur aan. Dit blijkt aardig te kloppen want de ene haarspeldbocht volgt de andere op. Goed half acht sta ik vlak bij de start geparkeerd en met circa 18 graden voelt het zwoel aan. De voorspellingen zijn ronduit slecht; onweersbuien en veel neerslag maar vooralsnog is het een prima looptemperatuur. De meeste medelopers (Portugezen) denken daar heel anders over. Je ziet allerlei variaties van jassen, mutsen en zelfs handschoenen want voor hun is 18 graden koud. Klokslag half negen worden we weggeschoten en iedereen komt heel relaxed op gang. Na 500 meter, in de straten van Miranda do Corvo is het al gebeurd met het lekkere weer en begint het te stormen en te plenzen. Tijd voor een jasje.

Op het profiel had ik gezien dat het vanaf het begin zo’n 15 km omhoog ging met na ca 10 km de eerste verzorgingspost. Met 400 lopers aan de start wordt het na een kilmeter of 5 al file wandelen als we langs een waterval middels staalkabels moeten afdalen en klimmen. Dit houdt erg op omdat het één voor één moet en het een heel gedoe is met één hand omdat je in de andere de stokken vast moet houden. Na anderhalf uur komen we een, zo lijkt het, geheel verlaten bergdorpje binnen waar we door smal beklinkerde straatjes ineens bij de verzorging en checkpoint staan. Gauw water bijgevuld en twee bekertjes cola genomen en verder gaat het richting Lousa waar de tweede verzorging is na 27,5 km.

Eerst volgt nog een stukje klim en een lekkere afdaling naar een hotelcomplex alwaar in de kelder een verzorgingspost is ingericht. Maak rustig een shakeje klaar en eet en drink wat. Via een handvol trappen gaat het weer omhoog Lousa uit. Nu is het wel gebeurd met zachtjes regenen, het komt met bakken uit de lucht en in de verte dondert het ook al. Hierdoor wordt de klim, die toch al lastig is, nog wat lastiger. Op een smalle singletrack waar we met een groepje achter elkaar moeten lopen worden we ineens aangevallen door een zwerm grondwespen. Ze bedenken zich geen moment en steken waar ze steken kunnen, dwars door sokken en broeken heen. Om ons heen slaand rennen we noodgedwongen het steile pad omhoog. Het is nu echt niet meer leuk, overal jeuk en het begint akelig donker te worden en de bliksem en donder volgen zich steeds sneller op. Best eng zo boven op de berg. Door al het water plenzend komen we bij een schooltje aan waar de verzorging van 27,5 km is ingericht en de mensen van de organisatie geven aan dat we beter even kunnen schuilen tot het onweer overgetrokken is. Heerlijk even tijd om een uien(!)soepje te eten en wat op te warmen. De wespenaanvallen heeft vier bulten en bijbehorende jeuk opgeleverd en die zijn behoorlijk vervelend aanwezig. Als we dicht bij start/finish waren geweest had ik het wel geweten. Dat is niet zo, we moeten gewoon door. Bekijk even het profiel en zie dat we anderhalve kilometer dalen en daarna zo’n 9 km moeten klimmen. Vooruit maar weer.

De klim duurt lang maar is redelijk goed te doen. Raak wel behoorlijk uitgeput, vooral door de omstandigheden en het continue corrigeren in de modder. We komen na zo’n 38 km boven op een bergrug aan waar allemaal windmolens staan. Pracht gezicht om daar zo dicht onder door te lopen maar wat buldert de wind. Heb die dingen nog nooit zo snel zien draaien. Twee kleine Portugezen in het groepje worden bijna letterlijk omver geblazen. We mogen weer dalen en volgens de route-info zal er bij 40 km weer een verzorgingspost zijn. Dit blijkt toch tegen te vallen, komt pas na 43 km en dan blijkt deze etappe van ca 16 km toch wel erg lang te zijn geweest. We worden vriendelijk onthaald en vullen alles weer aan. Het is nog even onduidelijk hoe ver het nog is, de één zegt 8 km, de ander roept 11. Ik ga maar van het slechtste uit kan het alleen maar meevallen.

Op naar de laatste etappe. Kom na 300 meter aan de voet van een steile wand en merk ineens dat ik mijn stokken bij de verzorging heb laten staan. Dat wordt dus een extra 600 meter, that sucksDe laatste kilometers gaan op en af maar is zeer slecht begaanbaar omdat alle andere afstanden hier ook al voor zijn gegaan, en ga een paar keer in de modder onderuit. Gelukkig is het zacht maar het lopen wordt inmiddels niet leuk meer. Automatische piloot er op en door hobbelen. Na 9.26 uur kom ik compleet gesloopt in Miranda do Corvo aan. De streeftijd van 9 uur heb ik niet gehaald maar gezien de omstandigheden maal ik daar niet om. Ben blij dat ik er ben.

Heb ik laatst nog zo stoer gezegd dat ik wel een beetje klaar ben met de extreem technische glibberpartijen wordt je er hier ook weer door overvallen. Wederom blijkt dat in het buitenland het weer in de bergen onvoorspelbaar is. Dit was de zoveelste variant van noodweer en extreme omstandigheden, al moet ik zeggen dat je na enkele dagen dit weer behoorlijk kunt relativeren en de extreme schoonheid van de omgeving gaat het dan toch weer winnen van die paar regendruppels en flitsen.

Eindresultaat: plaats 231 van de 400 gestarte lopers waarbij er 87 uitgestapt zijn. Snelste Nederlander (en enige ;) tussen alle José’s, Pauolo’s, Bruno’s en Joao’s.

Kortom: een mega-mooi evenement in een ongekend mooie omgeving wat ik echt niet had willen missen. Dus als je nog eens een buitenlandse trail wilt lopen… Aanrader(!).

Voor meer informatie kijk rustig eens op de website van de organisatie;http://www.axtrail.go-outdoor.pt/index.php/en/ .....of kijk wat YouTube videos (versie 2015 duurt 4 minuten, aanrader(!) ofwel van voorafgaande edities TrailTeasers.

Groeten,  Henrie Drenthel
Hoogteprofiel

1 opmerking:

André Bleumink zei

Snelste Nederlander, dat is een prima prestatie! Weer een bikkelavontuur overleeft, achtste marathon of langer van dit jaar toch? Dat doet geen Avajaan je na dit jaar...