donderdag 9 november 2017

Texel, Oudeschild: Waddenzeedijk en Hoge Berg

Boerderij in de buurt van Oudeschild op Texel
We lopen een mooie tocht over het zuid-oostelijke deel van eiland over veel graspaden, door een bos en over rustige asfaltweggetjes naar en over de 'Hoge Berg', waar je kan genieten van de prachtige uitzichten op de glooiende akkers, graslanden en waar je met helder zelfs de Waddenzee kunt zien liggen. De 'Hoge Berg' is dan ook het hoogste punt van een keileembult van 15 meter hoog op het eiland Texel. 

Zowel in het begin als aan het einde van de route loop je over de hoge Waddenzeedijk met ook daar vanaf weidse vergezichten. Het karakteristieke dorpje Oudeschild heeft een sfeervolle vissershaven en het is dan ook de thuishaven van de Texelse vissersvloot. In de 17e eeuw was Oudeschild een dorp met internationale betekenis dankzij de Rede van Texel. Hiervandaan vertrokken veel VOC-schepen. Het dorp beleefde toen een glorietijd, onder meer omdat de schepen op Texel proviand insloegen. In de periode daarvoor heette het dorp nog 't Schilt.

Daarnaast heeft het dorpje pittoreske straatjes en steegjes en even buiten het dorp ligt De Schans, een prachtig gerestaureerd verdedigings wallencomplex. Oorspronkelijk werd het fort in 1574 gebouwd door Willem van Oranje om de schepen te kunnen controleren, die het Marsdiep invoeren. In de Gouden eeuw werd Fort De Schans ook gebruikt als gevangenis en rechtbank voor muiterij op de schepen. In het fort zijn ook enkele mensen geëxecuteerd. Voor de restauratie werd het fort steeds slechter en er werden stenen van het fort gebruikt om huizen te bouwen in Oudeschild. Rond 1930 werd een deel van het fort afgegraven om de dijken te verstevigen.

In de voormalig zuivelfabriek van Oudeschild maakt de Texelse bierbrouwerij sinds 1999 speciaal bier met traditioneel vakmanschap en eigentijdse technologie. Gebrouwen met naast vakmanschap alleen duinwater, gerst en tarwe van het eiland zelf, hop en een giststam die allen op Texel te vinden is. Dat maakt al hun speciaal bieren tot een puur product van Texel. Skuumkoppe, een karaktervol donker witbier, kan ik zelfs iedereen aanraden om eens te drinken, het is zelfs in Aalten te koop!

Klik op de link voor enkele foto's

fotoalbum
 De Texelse bierbrouwerij in de voormalig zuivelfabriek van Oudeschild

Geen opmerkingen: