woensdag 18 juli 2018

Training bij het Haringvliet en over het Noordzeestrand

Bij het Haringvliet.....
Dit jaar vieren we onze vakantie op het eiland Voorne-Putten. Het eiland beslaat een gebied in de provincie Zuid-Holland tussen het Haringvliet, het Spui, de Oude Maas en het Brielse Meer, ten zuiden van het haven- en industriegebied van de Rijnmond. Het dubbeleiland bestaat uit de eilanden Voorne en Putten. Deze waren ten gevolge van de verzanding van de rivier de Bernisse aan elkaar gegroeid en vervolgens door middel van bruggen, tunnels en dammen met de rest van de provincie verbonden. De Bernisse is enige tijd geleden uitgebaggerd en het was vroeger de belangrijkste scheepvaartroute tussen Holland en Vlaanderen.

Vanuit ons vakantiepark, in de voormalige marinehavenplaats Hellevoetsluis, start ik mijn duurloop en loop via de achterkant van het park, in de richting van het Toeristisch Overstap Punt op het Quackstrand. Het strand en het dagkampeerterrein zijn in de jaren zeventig aangelegd om te voorzien in de groeiende vraag naar recreatiemogelijkheden. Het vrij rustige water maakt dat het Haringvliet een prima locatie is voor surfers en zeilers.

Voor me ligt de Haringvlietdam, het zesde bouwwerk van de Deltawerken. Het sluit het Haringvliet af van de Noordzee. In november 1958 begonnen de heiwerkzaamheden voor de aanleg van het sluizencomplex. In totaal gingen 22.300 heipalen de grond in. Toen in 1961 de heipalen in de grond zaten, werd begonnen met het bouwen van de spuisluizen. Pas toen deze klaar waren (1966), werd de polder verwijderd en de dam gemaakt. In 1970 was de Haringvlietdam gereed. Op 15 november 1971 opende koningin Juliana met minister Willem Drees jr. van Verkeer en Waterstaat de Haringvlietdam. De dam is 5 kilometer lang en 56 meter breed. Hij heeft in totaal 17 sluizen die ieder 56,5 meter breed zijn. Jaarlijks wordt 30 miljard m³ water gespuid. Een indrukwekkend stukje vakwerk.

Nog geen kilometer verder kom ik op het mulle zand van het Noordzeestrand en als ik even later over het duin ga loop ik op het oudste deel van het eiland. Het Voornes Duin is een belangrijk natuurgebied, met duinvalleien, twee grote duinmeren en een rijk vogelleven. Met de daarachter gelegen polder heeft het gebied een grote variatie in landschapstypen. Na precies 8 kilometer ben ik terug bij ons huisje en heb er een heerlijk duurloopje opzitten. 

Klik op de link voor enkele foto's

....en het Noordzeestrand

Geen opmerkingen: