vrijdag 28 september 2018

7 tips voor een waardevolle herstelloop

Wat dan nog opvallender is; de meeste kilometers gaan niet in dat supersnelle tempo
Je trekt je hardloopschoenen aan en je gaat van start. De eerste kilometer gaat makkelijk, de tweede ietsje lastiger maar alles gaat goed. Je kijkt eens op je horloge en je vindt dat je harder moet gaan. Voor je het weet loop je weer te racen. Niet goed om steeds zo te trainen. Zeven tips door op rustige trainingsdagen ook echt rustig te lopen. 

Het is de vloek van de hardloper. Zo lijkt het. Iedere training weer haal je het beste uit jezelf. Dat komt voor velen overeen met zo hard mogelijk gaan. Te hard. Wie de trainingsliteratuur erbij pakt ziet een variatie aan zacht en hard trainen. Wat dan nog opvallender is; de meeste kilometers gaan niet in dat supersnelle tempo. De grote bulk zit aan de voorzichtige kant. Onder meer herstelloopjes zijn interessant. Ze helpen je herstellen van die intensieve trainingen. Dan is het zeker niet de bedoeling om hard te gaan. Hoe zorg je ervoor dat je die ambitieuze racegewoonte in jezelf ontwijkt?

1) Het gaat niet om hard lopen maar om optimaal herstellen.
Beetje flauw maar goed om helder op het netvlies te hebben. Als je te hard gaat in je herstelloopjes komt het herstelproces na deze training niet op gang.

2) Wat is jouw cruciale ratio?
Door herstelloopjes goed in te plannen weten heel veel hardlopers het risico op blessures te verkleinen. Toch kunnen ze daarnaast veel trainingskilometers maken. Het kan je belastbaarheid enorm verbeteren. Dat is een cruciale ratio in het hardlopen. Hopelijk vindt iedere hardloper door ervaring en kennis uit hoe hoog zijn persoonlijke belastbaarheid is.

3) Ga je langzaam genoeg?
Meestal zoek je een weg om nog sneller te worden. Bij een goede herstelloop beantwoordt je de vraag aan jezelf of je tempo laat genoeg is voor herstel. Het kan handig zijn om je hartslagmeter in de gaten te houden. Heb je die niet? Loop dan op een manier die ontspannen aanvoelt. Je ademhaling gaat regelmatig, makkelijk en je voelt alsof je minstens nog vier keer zo hard zou kunnen gaan.

4) Je sporthorloge kan even aan de kant en schakel je gevoel in.
Ga niet weer vertrekken en voortdurend op je sporthorloge kijken. Ook het tempo dat je normaliter rustig vindt kan voor een herstelloopje te hoog zijn. Als je net gister een intensieve training deed dan heb je nu een rustig loopje verdiend. De herstelloop hangt samen met de trainingsprikkel van de afgelopen trainingen. Gevoel zegt dan vaak meer dan een vooraf benoemd rustig tempo volgens je sporthorloge.

5) Zie je alles onderweg?
Wat doe je in je trainingen waarbij je tegen je wedstrijdtempo aanzit? Je bent bezig met presteren en je omgeving neem je verminderd waar. Het omgekeerde geldt voor de herstelloop. Je ziet alles in je omgeving. Je bent fris en je ziet echt waar wat er om je heen gebeurt.

6) De gazelle in jezelf ontwikkelen.
Van een herstelloop kun je een echte training maken: een technische training. Nu je toch overal oog en oor voor hebt, train dan je techniek. Word die gazelle op de dagen dat je herstelloopjes doet. Let op je hoofd, schouders en romp. Laat je stappen mooi afrollen met een goede zweeffase en duidelijke afzet. Je kunt luisteren naar je passen (geen geslof!) en je kunt jezelf controleren op techniek en afzet.

7) Herstelloop is leuke en ontspannen bezigheid.
Bij veel van die snelle trainingen verlang je naar het einde van de training. Het is namelijk presteren, zwaar en afzien. Een herstelloop zou het fijn en leuk moeten zijn. Je hebt na afloop eigenlijk nog wel meer zin om kilometers te maken. Niet doen want nu gaat het herstel volle kracht vooruit. (bron)

Geen opmerkingen: