donderdag 27 september 2018

De 'Titan-RT' brug in Oberharz am Brocken(D)

Stevige schoenen en een beetje moed zijn genoeg om een ​​heel bijzonder avontuur op een hoogte van 100 meter te ervaren
Een bouwsel van superlatieven

In Oberharz am Brocken, in de voormalige DDR, overspant de 'Titan-RT' brug een ongelooflijke lengte van 458 meter over het Rappbodetall. De ijzeren constructie is voltooid in het voorjaar van 2017 en werd op 7 mei van dat jaar geopend voor het publiek. De brug heeft staaldraden met een enorme trekkracht van 947 ton, die in de leisteenrotsen aan beide zijden van de vallei zijn vastgezet. Vier hoofddraden met een diameter van 65 mm vormen de ruggengraat van de 120-tons constructie. Bovendien wordt de brug op zijn plaats gehouden met 2 stabilisatiekabels. De loopbrug, een rooster met een breedte van 120 cm is langs de gehele lengte bekleed met een 130 cm hoge reling en wordt aan de zijkant afgesloten door roestvrijstalen netten. Dit ontwerp maakt het mogelijk om zonder extra veiligheidsuitrusting de brug over te lopen.

Als we aankomen rijden zetten we onze auto op parkeerplaats P2 en vandaar is het nog ruim 800 meter wandelen om bij de brug te komen. Voor het luttele bedrag van zes euro koop je een retourkaartje uit de automaat maar zie je de eerste mensen ook al twijfelen en zelfs al wat licht wegtrekken. Zal ik het doen of toch maar niet. Wij zijn er speciaal voor gekomen en het is gelukkig niet druk. Stevige schoenen en een beetje moed zijn genoeg om een ​​heel bijzonder avontuur op een hoogte van 100 meter te ervaren. Alleen omringd door lucht en een hoeveelheid staal, is de natuur van het Rappbodetal te zien vanuit een uniek perspectief. Zelfs na zonsondergang schijnt het echt de moeite waard te zijn om het te bezoeken, omdat een subtiele brugverlichting zorgt voor een veilige en prachtige overtocht. Voor mensen met hoogtevrees is dit geen aanrader omdat de brug best wel schommelt en je over een doorzichtig rooster loopt en dus een diepe afgrond in kijkt.

Als we halverwege de brug zijn, zien we dat je direct onder de hangbrug een 'Giga Swing' in de richting van het dal kunt maken, het is de meest spectaculaire swing in Europa. Alleen of met zijn tweeën storten de dapperste van alle Harzbezoekers zich in het diepe. Als wij er zijn staat er net een vrouw klaar voor haar exclusieve 'free-fall ervaring, een cadeautje voor haar 50e verjaardag. Na haar val zwaait ze vanuit de diepte op haar gemak naar het publiek op de brug, voordat ze terug naar het platform worden getrokken. Ook kun je vanuit een toren met zijn tweeën tegelijk een duikvlucht over het meer maken. Onderweg krijg je een beste snelheid mee als je naar beneden gaat maar daarnaast heb je een fantastisch uitzicht op het grootste stuwmeer van Duitsland.

Deze 'attracties' laten we maar links liggen en als we op het einde van de brug zijn heb je hetzelfde kaartje nodig om de brug weer af te komen. Na een kop koffie en een wandeling staan we een tijd later weer op hetzelfde punt om onze terugreis over de brug te aanvaarden. We hebben ondertussen al iets meer ervaring en weten wat ons te wachten staat. Na het maken van enkele foto's zit ons avontuur er voor vandaag al weer bijna op. Een mooie terugreis van bijna een uur staat ons nog te wachten maar al met al was het een prachtige nazomerse vakantieweek in de Harz.

Klik op de link voor enkele foto's

fotoalbum

Geen opmerkingen: