zaterdag 22 september 2018

Het Klooster in Walkenried(D)

Het klooster in Walkenried
Op de tweede dag van onze vakantie in Bad Sachsa is er een Kloostermarkt in Walkenried. Het plaatsje ligt, op de zuidelijke grens van de Harz en direct aan de voormalige grens tussen de Bondsrepubliek en de DDR en ruim 7 kilometer lopen van ons vakantiepark. In het jaar 1127 werd hier het Cisterciënzersklooster gesticht. Dit klooster is tot op de dag van vandaag het beeldbepalende element van Walkenried. De monniken van het klooster veranderden het moerasland rond Walkenried in een uniek vijverlandschap, waarvan nu nog ongeveer vijftig vijvers zijn overgebleven. 

Ten tijde van de Duitse scheiding lag er tussen Walkenried en Ellrich één van de belangrijkste spoorverbindingen tussen oost en west. Middelpunt van het luchtkuuroord Walkenried is dus het Cisterciënzersklooster, dat tegenwoordig bezichtigd kan worden en verschillende tentoonstellingen herbergt. In 2010 kreeg het klooster van de UNESCO de titel “Wereldcultuurerfgoed”.

Het unieke landschap en de schitterende natuur bieden een prachtige gelegenheid voor het maken van een mooie tocht tussen de middeleeuwse visvijvers. Bovendien liggen bij Walkenried het Karstwandelpad en de Hexenstieg, twee langeafstandswandelpaden dwars door de Harz. Een groot gedeelte van de route lopen we over het eerstgenoemde pad en de natuur en de vergezichten geven vaak een prachtig aanzicht. 

Als we bij het klooster aankomen lijkt het aan de buitenkant in eerste instantie net één grote ruïne maar het heeft ook wel wat. Voor de 11e keer wordt er dit weekend een Kloostermarkt georganiseerd. Veel Duitse- en zelfs twee Oostenrijkse abdeien en kloosters doen er met hun standje en vaak zelfgemaakte producten aan mee en het is er een gezeliige boel. Ook het Klooster zelf is vandaag te bezichtigen en neemt ons mee in de gebruiken en tradities van vroegere tijden. Het duurt dan ook niet lang of ik ben aan het schrijven met een ganseveer. Via een prachtige route lopen we terug naar ons vakantiepark. Het is maar goed dat ik een kaart van de omgeving heb gekocht want anders waren er zeker nog de nodige kilometers bij gekomen.

Klik op de link voor de foto's

fotoalbum
Prachtige omgeving

Geen opmerkingen: