zondag 8 mei 2022

Jo Schoonbroodt (71) loopt wereldrecord op de marathon in categorie 70+

Jo Schoonbroodt

Jo Schoonbroodt uit Maastricht was er al een paar keer dichtbij, het wereldrecord marathon in de leeftijd boven de 70 jaar. Tijdens de Maasmarathon van Visé in België liep hij afgelopen jaar al een Europees record met 2.56.37, een tijd die hij bij de NN Marathon Rotterdam 2021 verbeterde naar 2.55.20. Maar afgelopen zondag liep de ‘Grijze Keniaan’ in Visé de marathon in een nieuwe wereldbesttijd van 2:54:19, 4 seconden onder de tijd van de Amerikaan Gene Dykes uit 2018.

Jo Schoonbroodt loopt werelrecord in Visé

Jo Schoonbroodt is de ochtend na zijn prestatie nog in hemelse sferen. ‘Het was gisteren een topdag, mijn plan was om voor de 75e keer een marathon onder de 3 uur te lopen. Ik ken het parcours in Visé en ik had de NN Marathon Rotterdam goed verteerd. Een week na die marathon liep ik in mijn eigen Maastricht alweer een halve marathon in 1.27.'

De eerste helft

Het startschot viel voor de marathon gisteren om 09.30 uur, gelijktijdig met de halve marathon. Het parcours gaat over twee lussen die vanuit België langs de Maas ook Nederland aan doen. ‘Gelukkig hadden we in de eerste lus een grote groep met halve marathonlopers die mij tegen de frisse noordoostenwind konden beschermen. Die eerste ronde ging in 1.26.18 en hiermee liep ik onverwacht sneller dan de doorkomst in Rotterdam een maand terug en ook sneller dan het schema voor de wereldbesttijd. In de tweede lus kreeg ik gezelschap van mijn loopmaat Frank Driessen die me hielp in de moeilijke stukken tegen de wind in.’ (bron)

Geen opmerkingen: