donderdag 5 mei 2022

Bevrijdingsvuur komt vanuit Wageningen aan in Aalten

Johan Scholl, Henk Mengers met het Bevrijdingsvuur en Hans te Lindert

Vanuit café De Wereld in Wageningen, waar in 1945 de vrede is getekend, zijn op donderdag 5 mei, 77 jaar later op Bevrijdingsdag, zo’n 1000 lopers van 33 lopers-verenigingen in etappes naar 80 gemeenten gerend om het Vrijheidsvuur af te leveren. Ook Aaltense hardlopers hebben met dit prachtige project meegedaan. Bij de lopers zijn vanaf Figulus locatie Den Dam aan de Damstraat een aantal vluchtelingen aangesloten, samen wandelde het bijzondere gezelschap door het Aaltense centrum, versierd met vlaggen en wimpels, naar de markt. Het Vrijheidsvuur is bij het gemeentehuis overhandigd aan wethouder Hans te Lindert. Onder een daverend applaus is het vuur in een pot ontstoken door de wethouder, Henk Mengers van hardloopgroep De Zandloper en Johan Scholl, vrijwilliger bij vluchtelingenwerk.

Door Karin Stronks

Het initiatief is opgezet vanuit Oost Gelre, de lopers uit de gemeente Aalten zijn later aangesloten. We spreken Henk Mengers als hij met de Aaltense delegatie onderweg is naar Wageningen. Het is donderdagavond 4 mei, 22.00 uur. “We zitten nu in de bus, zijn nog onderweg. Vannacht gaan we in etappes de afstand naar Lichtenvoorde afleggen, daar sluit een ‘frisse’ groep aan”, vertelt Mengers. “In het verleden heeft AVA’70 meegedaan met deze happening, dit jaar doen wij met De Zandloper mee.” Bij café De Wereld verzamelen zich ongeveer 1000 hardlopers van 33 lopers-verenigingen om van daaruit het Vrijheidsvuur naar hun gemeenten te brengen. De hardlopers uit Lichtenvoorde en Aalten beginnen ook in de nacht aan hun estafetteloop.

Op donderdagochtend spreken we Henk weer en informeren hoe het rennen in de nacht is verlopen. Henk: “Heel goed. We hebben zestien etappes van vijf kilometer gelopen, om beurten rust genomen. Ervaren lopers hebben meerdere etappes afgelegd. Er deden 33 lopers mee van vier verenigingen, de helft hiervan waren Zandlopers. Vanochtend zijn we bij cultureel centrum Den Diek aangekomen.” Vanaf Den Diek voert de route naar de Aaltenseweg, in de gemeente Aalten Lichtenvoordsestraatweg. Bij de Domme Aanleg sluit nog een hardloper aan en bij ’t Noorden staat ook een ‘fitte’ groep klaar. Twee jonge kinderen hebben samen met mama Vera Meinen meegelopen vanaf Lichtenvoorde, ze zingen ‘wij zijn lang niet moe’, de conditie zit dus wel goed!

Van Lichtenvoorde naar Aalten rennen een kleine tien Zandlopers mee, bij ’t Noorden voegt zich nog een groepje bij het gezelschap. De hardlopers worden begeleid door verkeersregelaars van het Aaltens christelijk mannenkoor (ACM), die zijn ingehuurd. Het is mooi weer, volgens de hardlopers wel behoorlijk warm. De groep wordt warm verwelkomd bij Figulus locatie Den Dam. Senioren en vluchtelingen lopen naar buiten en applaudisseren voor de sportievelingen. Er worden handen geschud en knuffels gegeven. Vanaf Den Dam sluit een groep vluchtelingen aan bij de hardlopers, het bijzondere gezelschap wandelt van daaruit naar de Markt. Ze lopen onder het toepasselijke rood-wit-blauw-oranje door, Henk Mengers draagt het Vrijheidsvuur. Op de markt staat wethouder Hans te Lindert te wachten, hij begroet de gemêleerde groep hartelijk. “Ik loop zelf ook wel eens een rondje maar wat jullie gepresteerd hebben is geweldig”, zegt hij met bewondering in zijn stem.

Wethouder Hans te Lindert steekt samen met Henk Mengers en Johan Scholl met het Vrijheidsvuur een vuurpot aan die voor het gemeentehuis staat. Te Lindert spreekt de mensen op de markt toe: “Vrijheid is als conditie, je moet het onderhouden om in vorm te blijven! Dat onderhouden kan door elkaar verhalen te vertellen, van vroeger en van nu, en stil te staan bij wat vrijheid voor ons betekent. Zeker in deze tijd, waarin de oorlog en onvrijheid akelig dichtbij komt, van enórm belang!” Hij bedankt de organisatie, waaronder Vera Meinen- Masselink en Henk Mengers, voor dit prachtige initiatief. Nog even staan de vluchtelingen, verkeersregelaars, hardlopers en belangstellenden na te praten over dit bijzondere gebaar. Dan gaat ieder zijns weegs op deze zonnige Bevrijdingsdag. (bron)

Geen opmerkingen: