dinsdag 21 juni 2022

Midzomeravondloop B-groep AVA'70 op de Heelweg

De B-groep van AVA'70
De zomer staat voor de B-lopers van AVA’70 al jaren in het teken van gluren bij de buren, toeren bij de boeren en het gras dat elders altijd groener schijnt te zijn. Kortweg, de befaamde zomeravondlopen met Marco! Een aantal keren hebben we inmiddels al gehad. Daarbij liepen we weliswaar een mooie route, maar het echte zomeravondgevoel liet nog even afweten qua temperatuur. 

Midzomer was natuurlijk de uitgelezen mogelijkheid voor een echte zomeravondloop en gelukkig werkte moedertje natuur ook mee met prachtige weersvooruitzichten en zomerse temperaturen. Marco had spreekstalmeester en entertainer-buschauffeur Dirk weten te strikken om de meute thuis uit te nodigen. Dirk had zich terdege voorbereid op de zoete inval van enkele tientallen loopmaatjes en dat bleek dan ook uit alles.

Dirk woont aan de rand van het roemruchte Heelweg-Oost, op kruipafstand van de Radstake,  en heeft in zijn achtertuin een prachtige mancave gebouwd. Bij wijze van uitzondering waren deze keer ook dames van harte welkom. Ingrid van Z. voelde zich al helemaal thuis bij het zien van de achterwand van lege bierflessen en een prachtig kroeg interieur. Ze stelde zelfs voor om het lopen maar gewoon over te slaan…

Dirk had echter niet voor niets een mooie route voorbereid en na een korte peptalk van de gastheer draafde er al snel een illuster gezelschap door de Heelwegse dreven. Maaipaden, bosjes, langs visvijvers en BH’s (Bekende Heelweggers) voerde de route en Dirk zou Dirk niet zijn of hij wist wel een snedige opmerking of smeuïge anekdote te vertellen over alles waar we langs kwamen. 

Onderling kwamen de onderlinge gesprekken ook goed op gang en zo verstoorde een lang lint van lopers de avondrust in Heelweg-Oost en West, Halle en mogelijk nog een buurtschap of twee. Het spotten van wild had deze keer dan ook weinig kans, maar het plaatselijke vee liet zich niet verstoren en graasde rustig verder in de avondzon. Het tempo was rustig zodat iedereen mee kon komen en zelfs Marco als begeleider op de fiets kon ondanks het terrein goed bijblijven.

De midzomerzon deed goed zijn best en het luie zweet stroomde dan ook van de lijven van de rennende meute. Het stof dat op de zandweggetjes werd opgeworpen maakte de dorst zeker niet minder. Maar vooral het beeld van de Bartainer met zijn aanlokkende achterwand zat als een verleidend duiveltje op de schouder van sommigen. En ongetwijfeld was dat één van de belangrijkste redenen waarom het tempo in de laatste kilometers toch nog wat opgevoerd werd…

Eenmaal weer terug bij Dirk werd het bezwete shirtje verwisseld voor droge kleding en Dirk trok een koelkastlade met flesjes water tevoorschijn voor de eerste dorst. Hiervan werd dan ook gretig gebruik gemaakt. Voor de tweede dorst en verder kon er zelf een keuze gemaakt worden uit diverse gerstenatjes en druivesapjes. De chips en doppinda’s ontbraken ook niet. Fantastisch om zo’n mooie zomeravond zo af te sluiten. Op Strava bleek wel dat de terugtocht per fiets bij sommige mensen een stuk langer duurde dan de heenweg. 

Andre Bleumink

Spreekstalmeester en entertainer-buschauffeur Dirk

De prachtige mancave in zijn achtertuin

Geen opmerkingen: