woensdag 8 juni 2022

Verslag van de 5e Grachtenloop in Bredevoort

Het podium bij de dames op de 5 kilometer, vlnr Anne Smidt, Emma Nijenhuis en Julia Roos

Alfa Grachtenloop AVA’70 blijft sportieve zomerhit

Het was even afwachten of er na twee jaar afwezigheid nog voldoende belangstelling zou zijn bij de hardlopers voor deelname aan de Grachtenloop? Al heel snel bleek dit het geval te zijn, want voor de 1e etappe van de serie Zomeravondlopen kwamen de deelnemers uit de hele regio, inclusief tientallen Duitse atleten. Helaas waren de weergoden de organisatie minder goed gezind, want het plensde de hele avond, maar dat was zeker niet van invloed op de sfeer en de prestaties, want er werd razendsnel gelopen.

Om exact 19.00 uur gaf de enthousiaste speaker, Harry Striekwold het sein dat de jongste talenten er klaar voor waren en klonk het startsignaal voor de 73 deelnemers aan de 1 kilometer. Eerst langs de Grote Gracht, daarna door de Bernardustuin en vervolgens op weg naar de finish. Pieter van Dekken was de snelste van de jonge talenten en hij bleef Tom Rave en Sepp Mulder uit Bredevoort voor. Bij de meisjes won AVA`70-talent Lena ter Haar de wedstrijd, terwijl Linde van Pennen 2e werd, gevolgd door Aafke te Kempel. Hierna was het de beurt aan de jonge atleten om hun kunnen te tonen op de 2 kilometer. Heel veel plassen zorgden er dat het parcours loodzwaar was geworden, maar Thom Berkelder liet zich hierdoor nauwelijks hinderen en finishte als eerste. Zijn trainingsmaatjes Mats Lievers en Mart Mucheru pakten de 2e en derde plek. Bij de meisjes lukte het Evie Scholten dit keer net niet om het podium te halen, ze finishte als vierde.

Terwijl de regen neer klaterde en Muziekband Bredevoort de vrolijke en sfeerverhogende deuntjes bleef spelen, maakten ruim 175 atleten zich op voor hun wedstrijd over 5 of 10 kilometer. Direct na het startschot zochten de favorieten elkaar op en maakten er op de 5 kilometer een prachtige wedstrijd van. Na de ronde om de Slingeplas en de passage langs de Grote gracht, volgde een slinger door Bredevoort-stad. Maar liefst 23 atleten doken onder de 20-minutengrens en Tijn Piest van AVA`70 klokte de razendsnelle tijd van 16,54 en werd waarmee fraai derde. Bij de Dames ging de winst naar Emma Nijenhuis en mocht ook Julia Roos het podium opklimmen om de 2e prijs in ontvangst nemen. De deelnemers aan de race over 10 kilometer moesten het pittige parcours twee keer afleggen en bij de Heren was Mark te Brake superieur. Hij liep solo naar een knappe eindtijd van 33,43 en oogde bij de finish nog opvallend ontspannen. Bij de Dames was er een 3e plek voor Astrid Bosch, die werkzaam is bij de wedstrijdsponsor van de Grachtenloop, Alfa Accountants en dus de beker in ontvangst mocht nemen uit handen van haar directeur Arjan Kruisselbrink.

De organisatie van AVA`70 toonde zich na afloop zeer tevreden met deze natte editie van de Grachtenloop. Er kwamen op de wedstrijd ruim 300 atleten af, die konden genieten van een prachtig, selectief parcours, de gemoedelijke en gezellige sfeer en de aanmoedigingen van het publiek langs het parcours. Iedereen was vooral positief over het feit dat er weer een wedstrijd plaats kan vinden zonder allerlei belemmeringen. Er wordt dan ook al uitgekeken naar dinsdag 12 juli a.s. wanneer AVA`70 de GUV Walfortloop organiseert! (FR)

Het podium bij de jongens op de 2 kilometer vlnr Mart Mucheru, Thom Berkelder en Mats Lievers