dinsdag 27 juli 2010

Verslag van de Besselinkschans loop in Lichtenvoorde

Gerrit Dijkslag onbetwist sterkste in Besselinkschansloop 

Door Benno Stevering

De omstandigheden op het parcours rondom de Schans waren dinsdagavond ideaal. Dit versterkte de prestatie van Gerrit Dijkslag uit Aalten. De atleet van de organiserende vereniging AVA70 voelde zich goed en liep onverschrokken naar de winnende eindtijd van 20.47 minuten over zes kilometer. In zijn kielzog finishte de routinier van weleer, de 49-jarige Done Nienhuis uit Groenlo op slechts vijf tellen. Vorig jaar werd er sneller gelopen en was het Dirk-Jan Demkes van de Liemers die 19.22 minuten op de klokken bracht. Martijn te Geerhuis uit Geesteren klokte op hetzelfde parcours in 2008 20.10 minuten. Beide winnaars van de afgelopen twee jaar waren dit keer afwezig. Bij de vrouwen won de Duitse atlete Zerline de Boer uit het Duitse Vreden in 24.12 minuten. Langeafstandloopster Miranda Domhof uit Lievelde hield het verschil beperkt tot 24.44 minuten en werd tweede. De Duitse Marianne Spronk uit Goch werd net als vorig jaar derde in 25.10 minuten.

De Besselinkschansloop over zes kilometer verliep over drie ronden van twee kilometer. Na een redelijk snelle eerste ronde waarin Done Nienhuis het tempo aanvoerde was het Gerrit Dijkslag die zich geroepen voelde de kop over te nemen. De twee lopers sloegen snel een gaatje op de rest van het deelnemersveld. Nienhuis bewees dat het met zijn vorm goed zat en volgde op de voet. Hij was het die het tempo van Dijkslag het langst kon volgen, maar vormde geen bedreiging in de eindspurt. Tenslotte was het Dijkslag die de langste adem had en de winst naar zich toetrok. Vorig jaar finishte hij nog als zevende in 20.35 minuten. Dit keer was hij heer en meester in 20.47 minuten: Prachtig met zo'n tegenstander als Nienhuis hier de Besselinkschans te mogen lopen. We liepen ongeveer hetzelfde tempo met een gemiddelde van 3.30 minuten per kilometer met voldoende tempowisselingen onderling. Ik wist dat hij hard gelopen had en weer sterk liep gezien zijn prestatie bij de 21 kilometer lange Stelvioloop. Ook ik heb deze pittige bergloop over 21 kilometer in de Italiaanse Alpen achter de rug en heb weer de nodige ervaring met klimmen, goed vooruitzicht voor de midzomeravondloop komende dinsdag in Winterswijk. Rudi heeft een sterk eindschot, dus ik was nog even bang dat hij dichterbij kwam. Maar met honderd meter voor de finish zag ik dat hij geen aansluiting meer kon vinden. Ik ben dik tevreden! Done Nienhuis uit Groenlo ″ jaren terug goed voor zeer snelle tijden in regionale lopen – was zichtbaar content met zijn tweede plek. Ik heb tien jaar geen wedstrijden meer gelopen. Ik ben nu weer enthousiast en draai weer lekker mijn rondjes en ben lid van lopersvereniging Groenlo. Je moet niet verwachten dat het zo fanatiek als voorheen zal gaan, maar wel zal ik me regelmatig laten zien. Het plezier staat immers voorop! Op enige achterstand was het de sterk lopende Rudi Spekschoor uit Mariënvelde die in de beginfase probeerde aan te pikken, maar uiteindelijk genoegen nam met een uitstekende derde plaats. De vierde plaats ging naar Freddy Dekker uit Lichtenvoorde die verzuurde in de derde ronde en dertig tellen tekort kwam voor een ereplaats. De 60-jarige Jan Wolbrink uit Kilder werd 48e met een tijd van 26.04 minuten. Vermeldenswaardig was de deelname van de tachtigjarige Gerard Wolterink uit Hellendoorn, lid van Veteranen Nederland. Hij gaf aan nog steeds met veel plezier zonder blessures zijn wedstrijdjes in Nederland en bij de Oosterburen mee te lopen. Met twee trainingen per week finishte hij in 43.10 minuten. 

In totaal kwamen er op de zes kilometer 87 lopers aan de start. De jeugdloop trok 13 deelnemers. De organiserende atletiekvereniging AVA"70 kon terugkijken op een geslaagd evenement waar een week geleden nog het motorgeronk en de muzikale tonen van de Zwarte Cross de boventoon voerden.

uitslagen

site organisatie

Geen opmerkingen: