maandag 21 mei 2012

Korenburgerveen

de Galloway koeien in het Korenburgerveen
Toen ik enkele weken terug het rondje Vragender-Lievelde-Meddo-Corle liep, kwam ik enkele keren de bordjes van het Korenburgerveen tegen. Mijn eerste gedachte toen was dat ik nog een keer door het veen wilde lopen en de mogelijkheid deed zich al eerder voor dan dat ik gedacht had. Het Korenburgerveen is een natuurreservaat ten noordwesten van Winterswijk en is grotendeels in eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten. Het vormt geografisch een geheel met het Meddosche Veen, het Vragenderveen en het Corlesche Veen. 

Lange tijd ging het niet goed met het Korenburgerveen.Veel zeldzame en beschermde planten en dieren verdwenen uit het gebied. Verdroging en vermesting bleken de oorzaak. Natuurmonumenten greep in en voerde een herstelplan uit met financiële steun van de EU. Maatregelen zorgen er nu voor dat enerzijds voedselarm regenwater langer vastgehouden wordtin het natuurgebied, anderzijds dat het veen wordt afgeschermd van voedselrijk water uit de omgeving. Al kort na het uitvoeren van de maatregelen waren de eerste resultaten zichtbaar. 

Ik kies ervoor om de uitgezette wandelroute van 10 kilometer hardlopend te overbruggen en ik moet daarvoor de groene pijltjes op de palen met rode kop volgen. Twee keer over zijn deze paaltjes door het hoge gras wat moeilijk te vinden en ik loop dan ook enkele kilometers meer. Maar het is zo'n schitterend gebied om doorheen te lopen dat me dat niet veel uitmaakt. Daarbij loopt de temperatuur in de richting van de 20 graden en dat is voor mij het ideale trainingsweer. 

Ongeveer 300 meter voor de Korenburgerveenweg parkeer ik mijn auto en al na een kilometer kom ik de Galloway koeien tegen, die hier de vegetatie kort houden. Ik ben door middel van een bordje gewaarschuwd om minimaal 25 meter afstand te houden omdat de dieren die in dit gebied grazen onvoorspelbaar kunnen reageren. Toch kan ik het niet laten om even een foto te maken, gelukkig gaat het goed. Onderweg kom ik verschillende waterpoeltjes tegen waar de kikkers naar hartelust kwaken en de libelles vliegen om me heen, een prachtig gezicht. 

Helemaal aan het einde van mijn tocht loop ik langs de uitkijktoren en moet ik over een vlonderpad lopen om mijn schoenen droog te houden. Via een klaphek verlaat ik het Korenburgerveen weer en ik heb me voorgenomen om deze prachtige tocht over enkele weken op een zomerse dag 's bij het krieken van de dag nog eens wandelend over te doen. Een bekende van mij heeft al interesse getoond om mee te gaan. Leuk, we gaan om 5.30 uur weg!

fotoalbum
De uitkijktoren
Het vlonderpad

9 opmerkingen:

Roel Somsen zei

Dat vlonderpad kan ik me nog goed herinneren. Ik moest daar overheen fietsen tijdens een duurloop die was uitgezet door Henk Mengers.

André zei

Dat is toevallig Geert. Ik liep er ook al een hele tijd mee in het hoofd om dat rondje te doen. Afgelopen zaterdag heb ik er gelopen, mooi is het zeker. Ik ga er ook zeker nog wel een keer vaker naar toe. Ben wel benieuwd hoe het er in de winter bij ligt als het waterpeil een stuk hoger is... Overigens, vraten de muggen je niet op als je stilstond om foto's te maken?

Anoniem zei

Roel zijn lopen gaat prima, maar zijn fietsen is toch een stuk minder.
Op de foto van Geert kun je zien dat het pad zelfs 2 planken breed is.

Henk Mengers

Harro zei

Houd mij op de hoogte, als het uitkomt (met de avond ervoor) dan wil ik graag mee!

Lars Duistermaat zei

Inderdaad een erg mooi stuk, Geert. Leuk om er foto's van te zien. Het zit ook vaak in mijn rondjes!

Marco zei

Mooie foto's Geert! ik wil nog wel eens een keer met je mee voor dit rondje!

Ingrid zei

Afgelopen jaar 2 keer gewandeld, ga graag een x mee hardlopen.

katja zei

Lijkt mij ook een Leuk rondje. Verstandiger dat ik met iemand meeloop, Alleen zal ik vast in het Veen terechtkomen.

Geert zei

Roelie ik denk daj nog ant schraggelen bunt ne kommen of neet?

Andre, ik had het al ergens gelezen dat jij het rondje ook hebt gelopen.

Ik ga het rondje nu eerst wandelen maar ik wil het van de zomer ook nog wel een keer hardlopen met een paar man.