zaterdag 10 november 2012

Verslag en uitslagen van de 5e Papendal Cross

Mark te Brake

Parcours Papendalcross prima voorbereiding voor EK cross

De vijfde Papendalcross werd vandaag gewonnen door Tom Wiggers. De TDR atleet rekende in de finale af met Gert Jan Wassink. Wiggers bekroonde een laatste sterke rond met de winst in de nationale lange cros. Wassink beschouwde de wedstrijd als een prima voorbereiding op het komend NK. Heb deze week zwaar getraind en geen gas teruggenomen aldus een tevreden Wassink na afloop.

De omstandigheden bij de Papendalcross waren prima. Met een temperatuur van 12 graden en hier en vrijwel geen regen was er sprake van prachtig crossweer.De vijfde editie van de Papendalcross trok een groot aantal atleten naar Papendal. De lange cross kende in het verleden al nationale grootheden als winnaar. Khalid Choukoud, Jesper van der Wielen waren al eerder winnaar van de cross. De lange cross kende vanaf het begin een hoog tempo. Frontrunner Gert Jan Wassink nam vanaf de start resoluut de kop en kreeg alleen Tom Wiggers en in eerste instantie ook Ries van Zon als achtervolgers mee.Ik heb een hekel aan afwachten aldus het nuchtere commentaar van de Achterhoeker.Ik was hier gekomen om mijzelf te dwingen een harde wedstrijd te lopen. Wiggers die eerde dit jaar al geklopt werd door Wassink bij het NK baan 5000 mtr en het NK 10 km op de weg had in tegenstelling tot Wassink de laatste weken wel wat meer rust genomen Juist dat verschil was in de finale merkbaar. Het zware parcours met enkele fikse heuvels kende in de finishaankomst een lange grasstrook ,daar kon Wiggers zijn snelheid optimaal uitbuiten. Een vermoeide Wassink moest in de laatste ronde Wiggers een klein gaatje toestaan. Genoeg voor de arts in opleiding om de winst zeker te stellen. Wiggers was zichtbaar blij met de winst in 24.06. Wassink volgde op een tweede plaats in 24.30. De derde plaats was voor een slim lopende Tim Pleijte (25.10) die in de laatste ronde Ries van Zon naar een vierde plaats verwees.

Ik heb deze week hard doorgetraind aldus Gert Jan Wassink na afloop. Ik was daardoor in de finale vermoeid. Prima prikkel voor mijn vorm want over twee weken moet ik er staan in Tilburg. Het NK cross tijdens de Warandeloop is tevens het selectiemoment voor het EK cross in Istanbul op negen december. Daarvoor is deze wedstrijd ook uitermate geschikt aldus Wassink. Ik heb het parcours van het EK bekeken en dat is vergelijkbaar met het parcours hier met veel grasstroken. Daarom wilde ik ook perse hier lopen. Ik voel me prima en ben goed op weg voor een mooi cross-seizoen. Wassink wil zich revancheren voor een minder EK in 2009. Wassink werd toen 49e bij het EK In Dublin en wil dat dit jaar in Boedapest beter doen. Mooie cross hier was het slotrelaas van Gert Jan Wassink.

Bij de dames was er ook al een sterke winnares in de persoon van Jip Vastenburg. De atlete van AV 34 kende een sterk baanseizoen met een kwalificatie voor het WJK in Barcelona. Ze werd 16e in de finale van de 5000 mtr. De liefhebster van cross genoot van haar optreden in de Papendalcross. Ze was vanaf de tweede ronde te sterk voor Jamie van Lieshout. De atlete van Atilla liep echter een sterke achtervolging en bleef steeds in de buurt van Vastenburg die na 22.46 de wedstrijd won. Van Lieshout volgde na 23.15 en op een derde plaats finishte Marije Peters in 25.36.

De lange cross bij de junioren leverde de winst op voor Jorik van Egdom, Bij de korte cross was er de winst voor Mark Nouws en bij de dames was Karin Nieuwenhuijsen de snelste (bron)