woensdag 6 februari 2013

Zevenheuvelenloop stelt 100.000 euro beschikbaar voor zonnepanelen

100.000 euro voor zonnepanelen
Wethouder Jan van der Meer van de gemeente Nijmegen ontvangt vandaag een cheque van 100.000 euro uit handen van Ton van Lieshout, voorzitter van de 30-jarige stichting Zevenheuvelenloop. Dit bedrag stelt de stichting ter beschikking aan (basis)scholen die hun school duurzaam willen maken door het plaatsen van zonnepanelen.
Scholen kunnen bij de gemeente Nijmegen aangeven dat zij graag in aanmerking komen voor subsidie voor de aanschaf van deze panelen, om zo, deels te gaan voorzien in hun eigen energie. De scholen dienen zelf, door bijvoorbeeld een sponsorloop te organiseren, het resterende bedrag in te zamelen.
De stichting verwacht dat in de loop van dit jaar, het jaar van de 30e Zevenheuvelenloop, al op diverse scholen zonnepalen werkzaam zullen zijn.
De 100.000 euro wordt bijeengebracht door deelnemers aan de Zevenheuvelenloop en de Marikenloop die niet met het openbaar vervoer of de fiets komen. De stichting Zevenheuvelenloop biedt jaarlijks de in totaal bijna 50.000 inschrijvers bij de Zevenheuvelenloop en de Marikenloop een voordelig treinkaartje aan. Om het reizen met de trein nog meer te stimuleren, hanteert de organisatie ook een zogenaamde eigen vervoerstoeslag. Iedere deelnemer buiten de regio Nijmegen die besluit niet met de trein te komen, betaalt een toeslag. Het totaal van de door de autoreizende deelnemers bijeengebrachte toeslagen van 2012 tot en met 2014 wordt gebruikt voor zonnepanelen op scholen.
Energieneutraal
Nijmegen wil als stad in 2045 energieneutraal zijn. De gemeente stimuleert daarom op meerdere manieren haar bewoners om duurzaam te leven en energie op te wekken. Zo is er subsidie voor woningeigenaren bij de aankoop van zonnepanelen of een zonneboilersysteem. Aangezien de prijzen van deze systemen de afgelopen tijd flink gedaald zijn, is het opwekken van duurzame energie nu een zeer rendabele investering.
Naast de cheque-uitreiking heeft de gemeente ook de ‘Zonnekrachtkaart’ geïntroduceerd. Het is een digitale kaart van Nijmegen waarop iedereen kan zien of het dak van een woning of gebouw geschikt is voor het opwekken van zonne-energie door zonnepanelen (voor elektriciteit) of een zonneboilersysteem (voor warm tapwater). Op de kaart is ook aangegeven welke hoek van het dak het meest geschikt is en dus het meeste rendement oplevert, wanneer er zonnepanelen worden geplaatst. De zonnekrachtkaart is te vinden op de site van de gemeente Nijmegen: www.nijmegen.nl/zonnekrachtkaart (Persbericht).

site Zevenheuvelenloop

Geen opmerkingen: