woensdag 13 november 2013

Steengroeve route in Winterswijk

De steengroeve in Winterswijk
Vanaf het begin van dit jaar loop ik één keer per maand op een woensdagmorgen een duurloopje met Rob Berkelder. Meestal houden we dit over de Aaltense wegen maar een enkele keer gaan we de gemeentegrens over. Vandaag hebben we de Steengroeve route in Winterswijk op het programma staan, een natuurroute door de prachtige omgeving van de buurtschappen Vosseveld en Ratum.

De start van onze route is bij de plaatselijke voetbalvereniging van eerstgenoemde buurtschap en we vertrekken in zuidelijke richting. We lopen gelijk langs twee oude boerenhoeven (Grote en Kleine Horst) en beide huizen vallen op door de diepe "onderschoere", de diep ingebouwde deur waardoor een soort overkapping ontstond. 

Na een aantal kilometers komen we langs de Steengroeve, dit gebied was lang geleden een ondiepe zee, waarin slib en kalk van zeebewoners werden afgezet en het is de enige ontsluiting in Nederland van afzettingen in die tijd. In de groeve zijn bijzondere geologische vondsten van onder meer diverse sauriërs gedaan. Ook allerlei mineralen als pyriet ("Winterswijks Goud") worden gevonden. De kalksteen uit de groeven levert nu onder meer vulstof voor asfalt op (onder andere gebruikt bij de startbanen van Schiphol) en wordt gebruikt als grondverbeteraar en meststof. Het is een absoluut on-Nederlandse plek en aan de rand van de groeve staan we even stil om tientallen meters de diepte in te kijken. Voor geologen en verzamelaars een eldorado, voor ons een prachtig natuurgebied. 

We lopen verder door de buurtschap Ratum langs prachtige boerderijen en scholtengoederen en door de bossen van landgoed Gossink waar de ochtenddauw nog boven de weilanden hangt. Het is dan ook een prachtige morgen die we uitgezocht hebben en we genieten volop. Als we weer in de richting van Winterswijk lopen zien we in de verte de Bataafse Molen liggen, een korenmolen die werd opgericht door de Hervormde Kerk, om met de opbrengst ervan de predikanten te kunnen betalen. Dit is voor mij één van de weinige herkenningspunten op de hele route die we gelopen hebben. We volgen de route van een kaartje en af en toe moeten we even goed kijken waar we heen moeten lopen. Aan het eind lopen we iets verkeerd maar al snel hebben we de juiste weg weer gevonden en zijn we na ruim vijf kwartier terug bij de auto.

Op woensdagmorgen 4 december zijn we van plan om zelfs de landsgrens over te gaan en een rondje Biemenhorst (12 km), in de buurt van de Aasee, in Bocholt te gaan maken. Als je zin hebt om mee te lopen laat het ons dan even weten, je bent van harte welkom. Het tempo is ongeveer 6 minuten per kilometer en we vertrekken rond kwart voor negen uit Aalten.

Klik op de link voor enkele foto's van de Steengroeve route

fotoalbum

De Bataafse molen

Samen met Rob Berkelder (rechts)

Geen opmerkingen: