dinsdag 26 november 2013

Zutphen-Cortenoever

Prachtig zicht op de hanzestad Zutphen
Ik verlaat aan de noord-west kant de Hanzestad Zutphen en loop over de Oude IJsselbrug de stad uit. De brug telt twee smalle rijstroken en een fietspad. Direct naast de Oude IJsselbrug ligt de spoorbrug voor het treinverkeer van Deventer naar Arnhem en van Apeldoorn naar Zutphen. Onderaan deze drukke verkeersader, steek ik de weg over en loop ik de buurtschap De Hoven binnen. De betekenis van het woord "Hoven" komt voort uit een omschrijving die duidt op een verzameling lapjes grond. Een kilometer verder trek ik het buitengebied in.

Een mooi winterzonnetje brengt me naar het landelijke Cortenoever, dat in een meander van de IJssel ligt, een natuurgebied van Staatsbosbeheer. Het gebied is één van de rijkste uiterwaarden van Nederland. Hier wordt ik op een informatiebord weer welkom in de Achterhoek geheten en ik wist niet dan onze prachtige Achterhoek nog zo ver door liep.


Via de Cortenoeverse brug, die de rivier de IJssel met een totale lengte van 810 meter overspant, steek ik de rivier weer over en in de verte heb ik zicht op de vele torens van Zutphen. Over een fietspad langs de IJssel ga ik weer in de richting van de stad. Als ik daar aan kom sta ik voor de Drogenapstoren waar honderden jaren geleden hoog van de toren alarm werd geblazen als de vijand in aantocht was.


Ik zie dat ik niet ver verwijderd ben van de school waar ik dertig jaar geleden mijn opleiding tot pedagogisch medewerker heb genoten en ik besluit om even een kijkje te gaan nemen. Ik was er na die tijd geloof ik ook niet meer geweest en zie dat er nu een gastoudergezin in gevestigd is. Via de kruittoren, de noordwestelijke hoektoren in de bakstenen omheining van de binnenstad, sluit ik mijn training af.


Klik op de link voor enkele foto's


fotoalbum
de Cortenoeverse brug over de IJssel
de school waar ik dertig jaar geleden mijn opleiding heb genoten

3 opmerkingen:

Geert zei

Wim Brinkman ken je het nog weer?

wim brinkman zei

ja ja Geert hier is de basis gelegd.
Vooral de kantine beheerder is me bij gebleven.

Harro zei

Weer met plezier gelezen. Leuk dat je zulke tochtjes maakt. Heb er zelfs weer wat van opgestoken (via Google Earth even gekeken waar je precies was).