zaterdag 9 november 2013

Verslag van de 2e Boekeldercross in Aalten

Marcel Wienholts
Climax met twee parcoursrecords in Aalten

Marcel Wienholts pakt zege vijftien kilometer tweede editie Boekeldercros

AALTEN – Marcel Wienholts uit Ulft liep het best op de langste afstand in de Boekeldercross die zaterdag haar tweede aflevering kende. Wienholts noteerde 1.00.49 uur. In de afgelopen jaren was Wienholts met name actief in survivalruns en soms wat triatlons. ‘’Mijn laatste overwinning in een hardloopwedstrijd dateert in 2006. De eerste tien kilometer ging wel, maar in de slotfase was het knap pittig. Mijn tempohardheid ontbreekt momenteel en ik heb vanwege onregelmatige diensten slechts een paar keer gelopen. Het lopen van survivalruns staat op een laag pitje. In januari wellicht nog even de politiesurvivalrun. Het belangrijkst is om heel te blijven! Ik woon nu vlakbij de atletiekbaan, het is dan wel verleidelijk om je weer bij een vereniging aan te sluiten.’’ 

Gerton Prinsen van ASV Eibergen die in tegenstelling tot Wienholts zal uitkomen in de gehele competitie, werd tweede in 1.01.23 uur en hield de achterstand beperkt. ‘’’Van de zomer heb ik twee maanden stil gelegen. De omstandigheden waren lekker met slechts een beetje wind. Met meer bosparcours is het nu meer een cross geworden. Dit parcours ligt me wel!’’. Lof was er voor de eerste man van AVA’70 uit Aalten, veteraan Wim Brinkman die met 1.02.55 uur vierde werd. De snelste dame, Ingrid van Zolingen van de organiserende vereniging uit Aalten was in de eerste van de drie ronden gelijk weg en won later zelfverzekerd in 1.16.28 uur voor Alja Buseman uit Doetinchem van Argo die 1.18.40 uur over de vijftien kilometer nodig had. Zij was zeer tevreden. Buseman gaf aan veel trainingsarbeid erop te hebben zitten en het tempo van Van Zolingen niet kon bijhouden. Voor volgende week staat voor deze dames en vele andere atleten de zeven heuvelenloop op het programma. 

De tweede editie viel op door de verbetering van het parcoursrecord op twee afstanden. Zo spurtte de zeer snelle Bart van Nunen van AV Passaat uit Papendrecht naar een tijd van 31.49 minuten op de tien kilometer. Van Nunen werd onlangs op de weg Nederlands Kampioen junioren A op de tien kilometer en beheerst deze afstand als geen ander. Dirk-Jan Demkes uit Duiven volgde op afstand en werd tweede maar in een voor hem mooie tijd van 35.30 minuten. Hiermee liep hij sneller dan vorige week toen hij de vijf kilometer liep in 17.20 minuten. Dit keer kwam hij halverwege door in 17.30 minuten. Demkes voert langzaam zijn belastbaarheid weer op na een periode van allergische reacties op het lichaam. Bij de vrouwen verpulverde Saskia Weinans van Sotra uit Gendringen het record op de tien kilometer dat stond op naam van Lisa te Molder door een tijd neer te zetten van 39.10 minuten. ‘’Dit is mijn eerste tien kilometer wedstrijd. Over twee weken wacht me het NK 8 kilometer in de Warandaloop in Tilburg. Hier in Aalten ben ik relatief rustig gestart en ik kon verder goed doorlopen. Ik ben blij met deze tijd. Crossen wil ik zo goed mogelijk blijven doen!’’. Katja Demkes uit Lievelde ging ook relatief hard van start, maar wist haar eigen tempo vast te houden en was content met haar tweede klassering in 43.59 minuten. 

De Duitsers beheersten net als vorige week de vijf kilometer. Zo won Stefan Ritte uit Rhede in 16.39 minuten. Stan Prinsen van AVA’70 realiseerde de beste tijd op de twee kilometer voor de jeugd met 7.23 minuten. Bjorn Rossel en Jerrel Balke van AVA’70 bezetten de tweede en derde plek in 7.27 en 7.28 minuten. Eva Bruil uit Aalten, lid van de organiserende vereniging klokte de snelste tijd bij de meisjes in 7.45 minuten. Ezra Somers van Archeus uit Winterswijk won de 1 kilometer met een tijd van 4.06 minuten voor Laurian Luimes van AVA’70 die een tel later over de streep kwam met Jorben Kraan van Atletico’73. 

Het organiserende AVA’70 was zeer tevreden.  In totaal kwamen er 400 deelnemers over de finish. Ook de komende twee zaterdagen kan men de onderlinge strijd nog aangaan in deze competitie. Marco van Rijs zorgde met zijn team achter de computers voor een snelle verwerking van de uitslagen. Zo was ook Evelien Hillen na haar fantastische marathondeelname in New York er weer bij.
Gerton Prinsen

Geen opmerkingen: