woensdag 20 november 2013

Zwerven door het land van Maas en Waal

Prachtig natuurgebied rond de Gouden Ham
"Want daar achter de hoge bergen ligt het land ......van Maas en Waal" zong een bekende liedjesschrijver jaren terug. Hij wist het: in dit weidse boerenland is het nog volop genieten. Hier kun je nog zwerven van dorp naar dijk en van landgoed naar rivieroever. Het land van Maas en Waal, is zichzelf gebleven en juist daardoor zo mooi. En daar is niets teveel mee gezegd. We genieten van prachtige uitzichten over de rivieren, de sporen die de strijd tegen het water hebben nagelaten, de natuur en de liefelijke plaatsjes in het gebied dat letterlijk tussen de rivieren de Maas en de Waal ligt.

We starten onze route in Appeltern en lopen over de dijk, langs het rivierhuis, in de richting van Maasbommel dat aan een voormalige meander van de Maas ligt. In de jaren vijftig van de 20ste eeuw is een zandwinning gestart waardoor er een plas is ontstaan. In 1970 is in deze plas ingericht als water-, sport- en recreatie gebied en is nu bekend als De Gouden Ham. Een mooie route van bijna 10 kilometer als je om de hele plas heen loopt. Bij restaurant Moeke Mooren warmen we ons, aan een bak kop koffie, even iets op. Moeke Mooren leidde eind negentiende eeuw een zwaar en arbeidzaam leven. Niet alleen was ze moeder van een gezin met drie kinderen, de stuwende kracht achter de boerderij en het café, ze was ook nog de “veervrouw” van het bijbehorende voetveer. Vele malen per dag zette ze, weer of geen weer, mensen de Maas over, daarbij steeds zelf aan de riemen gezeten. Tegelijkertijd hield ze een toeziend oog op de scheepvaart.

Met deze wetenschap lopen we verder en komen bij de Korenmolen, deze is in het verleden twee keer afgebrand. De originele molen is in 1672 door de Franse troepen van Lodewijk XIV in brand gestoken en begin 1900 had de molenaarszoon een brandende kaars onder zijn bed gezet omdat hij het koud had. Er is gelukkig niets meer van te zien. De boten in dit gebied worden vandaag naar hun winterse droogdok gebracht maar "onze Wim" blijft misschien wel de hele winter op de rustige Maas ronddobberen of zal wel wat later aan de beurt zijn.

Even verder staan we voor de Maas en worden we met het veerpontje overgezet en naar de provincie Noord Brabant gebracht. We zien op de dijk met grote letters ZOZ geschreven maar hebben niet aan de achterkant gekeken waar dit voor diende. Door het plaatsje Megen komen we bij de volgende veerpont die ons weer op Gelderse bodem zet. We maken hier een historische overtocht want het heeft er namelijk alle schijn van dat het veer bij Megen al ruim 650 jaar in de vaart is. Vermoedelijk is het recht om een veer te laten even oud als het stadsrecht, dat in het jaar 1357 aan het heerlijke plaatsje werd verleend.

Na een paar uurtjes komen we weer bij ons vertrekpunt aan en hebben we er een prachtige wandeltocht opzitten. Onze mini-vakantie is begonnen!

fotoalbum
Onze Wim
Het veerpontje dat ons van Gelderland naar Noord Brabant bracht
het Rivierhuis
de Korenmolen

2 opmerkingen:

Rob zei

Leuk verhaal Geert,is voor mij zeer bekend terrein regelmatig met de vrachtwagen het veer genomen van MEGEN APPELTERN naar OSS.Je hebt daar in een straal van 5 km drie veerponden. Ik dacht dat je ook nog naar S Hertogenbosch ging om te lopen het is dus Oss geworden.

Geert zei

In 's-Hertogenbosch heb ik ook gelopen Rob, komt er morgen op.