donderdag 14 augustus 2014

Column: Erwin’s zin en onzin - deel 40

Fotograaf Eric Beatse, de Kiekjesdief
Kiekjesdief nazaat van Hollandse School

De geschiedenis heeft al heel wat kunstenaars van naam voortgebracht. Claude Monet, Pablo Picasso, Salvador Dali en natuurlijk onze eigen Rembrandt en Van Gogh. Zij schetsen met hun schilderijen het tijdbeeld waarin zij leefden. In Gelderland dwaalt ook een zeer talentvolle kunstenaar rond. Deze man is misschien niet weergaloos met de kwast, maar weet met zijn fingerspitzengefühl de huidige tijd op fabuleuze wijze vast te leggen. Helaas krijgen kunstenaars vaak pas de waardering voor hun werk wanneer zij tussen zes planken liggen, dus het duurt nog even voordat deze kunstenaar bekend wordt voor het grote publiek. Zijn naam: de Kiekjesdief.
De Kiekjesdief is niet de officiële naam van de kunstenaar die zich heeft gespecialiseerd in de hardloop-fotografie. Hoewel kunstenaar geen vak maar een roeping is, luistert deze mysterieuze verschijning ook naar de naam Eric Beatse. Zijn voorkeur gaat uit naar de Kiekjesdief. Over het leven van deze bijzondere artiest is niet veel bekend. Hij schijnt er net als wijlen Anton Heyboer meerdere vrouwen op na te houden en hij leeft voornamelijk in de regio Nijmegen. Een vaste woon- of verblijfplaats staat nergens geregistreerd. Er gaan verhalen de ronde dat hij met paard en wagen door de Nijmeegse bossen trekt, wachtend op een hardloopevenement.
In iedere uithoek kun je de Kiekjesdief tegenkomen. De Wim Lebbink Hersflopen in Wehl, de Posbankloop in Velp, de Boekeldercross in Aalten of de Koopman Bergrun in Winterswijk, voor dé‘beeldend kunstenaar’ van de lage landen is niets te gek. Tot mijn grote verbazing kwam ik hem vorig jaar zelfs tegen tijdens de Nijmeegse 4daagse. Als hardloper of zelfs als wandelaar ben je nergens veilig voor de fijn afgestelde lens van de Andy Warhol van de 21e eeuw. Door belangrijke kunstliefhebbers wordt zijn gedrevenheid en passie vergeleken met die van Vincent van Gogh. De Kiekjesdief heeft in tegenstelling tot Van Gogh nog wel de beschikking over twee oren.
Zijn foto’s zijn van een onbeschrijfelijke schoonheid. Iedere zweetdruppel, neushaartje of snottebel weet hij op zijn bijzonder gevoelige plaat vast te leggen. De pracht van zijn foto’s is bijna surrealistisch. Ongetwijfeld moeten we wachten tot na zijn dood, maar de roem en waardering voor al zijn werk gaat deze grote kunstenaar zeker krijgen.

6 opmerkingen:

Kiekie zei

Wat een gigantische eer! Dank je wel Erwin.

Gerrit zei

Je hebt het verdiend Kiekjesdief!
Niet alleen voor de mooie foto's, maar vooral door je inzet, dat je met weer en wind op je krukje zit!
Klasse.

Geert zei

Ik hoop dat ik je nog lang bij wedstrijden tegen mag komen Eric. Het zijn altijd prachtige foto`s die je maakt.

Ingrid zei

Eric , je hebt het verdiend

Eric Hoogerbrug zei

Ik sluit mij geheel bij mijn voorgangers aan! Het is altijd weer mooi om de fiets met daarvoor de man met pet (bij de bergrun dan incognito zonder pet) weer achter de telelens te zien zitten. Levert over het algemeen ook weer een nieuwe profielfoto voor Facebook op, die avond! Word dus voorlopig maar niet beroemd, dan kunnen wij nog lang van jouw plaatjes genieten!

Marco zei

Hulde aan onze kiekjesdief.
In weer en wind schiet hij de mooiste plaatjes. Klasse!