zondag 31 augustus 2014

Verslag van de 31e triatlon van Doetinchem

Jan te Brake junior
Een tijdje terug maak ik even een praatje met Jan te Brake junior. Zoals zo vaak hebben we het over van alles, maar sport staat boven aan. "Gerben ik heb mien in a schrevven veur de triathlon in Braamt" “Geweldig” zeg ik. “Hoelang heb je niet meegedaan? En welke afstand ga je meedoen”. “Meer dan 20 jaar!!!! En ik ga voor de achtste.” Gistermorgen kreeg ik van Jan een mail of hij mee kon rijden, natuurlijk kan dat. Vanmorgen was ik al vroeg wakker. Een beetje wedstrijd spanning heb ik, altijd goed voor een wedstrijd , vandaag met triathlon icoon Jan op pad. Ik heb er zin. Voor een wedstrijd altijd eenzelfde ritueel, goed kilo's lozen, veel koffie en een goed ontbijt. En zoals gewoonlijk alles op het laatste moment bij elkaar graaien. Op een of andere manier werkt dat bij mij het beste, krijg ik een adrenaline kik van. Meestal krijg ik het voor elkaar om op tijd weg te zijn, zo ook deze keer, bij Jan aangekomen stond hij al klaar zoals elke topper, alles goed voorbereid en op het oog geen stress. “jij hebt de korte broek al aan” Hij de lange broek uit, toch iets van spanning!!!??? 

We zetten de fiets op de drager, en rijden weg richting Braamt. “ik heb mien toch een spanning”zegt Jan tegen mij. “ik ook”zeg ik. Bij Braamt aangekomen pakken we onze spullen, en lopen naar het loket om onze spullen op te halen. Jan wordt al snel herkent door deze of gene, 20 jaar weg en hij wordt meer aangesproken dan ik!!!!!! Maar goed hij is een icoon en ik gewoon een sporter. We lopen richting parc ferme om de verplichte keuring te ondergaan. Fiets nakijken nummertje erop, en waar altijd goed opgelet wordt, of de helm strak genoeg zit. Ik mag het bandje iets strakker zetten en kom uiteindelijk ook binnen in het parc ferme. Ga op zoek naar mijn plek, en zie dat dit een gunstige plek is, vlak bij de uitgang naar het parcours voor het fietsten. Een paar collega's doen ook mee en staan vlak bij me, we praten een beetje over de wedstrijd en wel of geen wetsuit aan. Ik besluit om de mijne aan te doen, ik ben een koukleum, en heb bij het zwemmen voordeel, omdat ik een slechte beenslag heb.

Een half uur voor de start regent het behoorlijk, niet fijn voor het fietsen. De verwachting is dat het zo droog wordt. Ik maak nog even een praatje met Bjorn die voor het eerst aan een kwart meedoet. Nog een kwartier tot aan de start, ik trek mijn wetsuit aan en loop richting de start. Bij de start snel even in het water om te wennen, het lijkt mee te vallen met de kou. Plotseling zie ik Jan weer, ik denk waar hij staat ga ik ook staan, dat moet een goede plek zijn. Het startschot valt.........En ik ben goed weg, het was uiteindelijk de beste plek om te starten, geen atleten voor me. Ik kom direct in een goed ritme met het zwemmen, en ik krijg al snel de gele boei waar we omheen moeten in het zicht. Pak de boei zo scherp mogelijk en........kom met mijn arm achter een touw dat om de boei zit. Even uit het ritme maar, herpak me snel. Vlieg richting de finish van het zwemmen, en klok op de kant een tijd binnen de 9 min dik tevreden. Kan goed doorlopen naar de wissel voor het fietsen. 

Voor mijn gevoel loopt de wissel voor geen meter, nu ik de uitslagen heb gezien valt het mee. Tijdens het fietsen, kom ik snel in een voor mij lekker tempo terecht. Hoewel ik niet slecht fiets, duurt het niet lang of Jan komt me voorbij vliegen. Ik wist dat dit ging gebeuren. De één na de ander komt mij voorbij fietsen, toch maar eens meer aandacht besteden aan het fietsen!!!. De wissel na het fietsen gaat goed, al moet dit nog iets sneller kunnen. Het lopen gaat gelijk goed, en ik begin weer mensen in te halen, goed voor de motivatie. Met een eindtijd van 1.14.28 kom ik binnen, en kom met een super gevoel binnen, de hele wedstrijd op de grens van mijn kunnen gesport. Een paar verbeter puntjes zijn er altijd. Na de finish, zit Jan lekker in het gras bij te komen, hij voelt zich goed, en was al ruim 3 min binnen. We kletsen wat over de wedstrijd, en vullen onze tekorten weer aan, met banaan en sportdrank. 

We gaan op weg om ons, warm aan te kleden. Onderweg komen we langs de tent van my laps, Jan vraagt even of hij nog op het podium staat, en ja hoor hij is 2e in de catogorie 50+ 2 seconden achter de nr 1!!!!!! 20 jaar geen triathlon en gelijk een podium plek, een waar triatlon icoon. We kijken naar de wedstrijd van de kwart, een aantal bekenden doen mee. Bjorn de alleskunner van atletiek vereniging AVA 70 komt voorbij snellen in een ongelofelijk tempo. Roland zit ook lekker in de race en loopt een vlakke race. We kleden ons om en lopen weer terug richting finish om Bjorn binnen te zien komen in een geweldige tijd. We moeten even wachten, op de prijs uitreiking en kijken even rond. Jan wordt door een heleboel bekenden van vroeger aangesproken. 

De prijs uitreiking is om 13.00 uur en natuurlijk op dat moment begint het weer te regenen!!!! De uitreiking wordt even uitgesteld, om 13.15 uur is het zover. In de triathlon wereld zijn er een heleboel categorieën, en wanneer je de 50 gepasseerd bent moet je een hele tijd wachten. Eindelijk de categorie 50+ is aan de beurt en mag Jan weer plaats nemen op het podium waar een icoon natuurlijk ook thuis hoort. Na de prijs uitreiking gaan we snel richting Aalten, en we kijken terug op een geweldige sportdag. Ik hoop dat Jan volgend jaar weer doorgaat, met waar hij vandaag aan is begonnen. Zelf mag ik volgende week weer aan de bak in het Rutbeek, ik heb me ingeschreven voor het NK sprint triatlon. Ik kijk er nu al naar uit.

Sportieve groet Gerben
Gerben Duenk

5 opmerkingen:

Unknown zei

Beide bu'j toppers!��

Jan zei

Helemaal met je eens Bert, Gerben heeft een prachtige top prestatie geleverd! Super gezwommen en super gelopen, met wat extra fiets trainingen gaat hij zeker in de top eindigen. Ook Björn heeft een prachtige prestatie geleverd, de tweede looptijd van het hele deelnemersveld! Ook wat extra fietstrainingen en dan komt de topklassering vanzelf.
Gerben bedankt voor het mooie verhaal en voor de super gezellige triatlondag!!! Grt Jan

Harro zei

Mooi verhaal, mooi geschreven!

Marcp zei

Mooi verslag van deze topsport! klasse gelopen heren!

Pascal Kolkman zei

Mooi man. Het enthousiasme spát er vanaf. Succes in het Rutbeek.