dinsdag 14 april 2015

Seinpaalduin en Doodemanskisten (Terschelling)

 Monument voor alle Terschellingers die niet zijn teruggekeerd van zee
Dit keer een route die we zo vanuit ons appartement kunnen beginnen. We lopen naar de Waddenzee en vandaar uit gaat het, via de prachtige haven van West-Terschelling, naar de westkant van het dorp. We houden even stil bij een monument voor alle Terschellingers die niet zijn terug gekeerd van zee. Hoeveel zullen het er zijn?

Even verderop liggen hoge duinen die het dorp beschermen tegen de harde westerstormen. Het zuidelijke punt heet het Seinpaalduin, vanwege de seinpaal die erop staat. Deze seinpaal geeft met verschillende kleuren licht informatie over de te verwachten wind aan de scheepvaart op het wad. Twee lichten van dezelfde kleur boven elkaar betekent windkracht 8 of meer. We hebben van de week al aardig wat wind gehad maar deze kracht heeft het nog net niet gehaald. Het weer is mooi helder en vanaf dit duin is er een schitterend uitzicht over het dorp West-Terschelling, de vuurtoren en de Noordsvaarder, een zandplaat die later vast kwam te zitten aan het eiland. Over het wad is in de verte Vlieland te zien, aan twee kanten heb je hier uitzicht op de kustlijn en de zee.

Over ongelijke zandpaden trekken we verder naar het noordwesten en hier ligt in de bossen het duinmeertje Doodemanskisten. Het is zo'n 300 meter lang, 100 meter breed en we worden verwelkomd door een grote horde eenden. Midden in het meertje liggen twee eilandjes. Over de Doodemanskisten doen verschillende verhalen de ronde. Een ervan zou een verwijzing naar een drenkelingenkerkhof kunnen zijn. Het verhaal gaat namelijk dat op deze plek de lijken van zeelieden begraven werden, die op het strand waren aangespoeld.

Na een prachtig rondje komen we uit bij Paviljoen De Walvis, misschien wel het mooiste plekje van Nederland lezen we. Het is inderdaad een unieke locatie, met weidse uitzichten over het wad, voor onze middaglunch. De veerboot naar Harlingen vertrekt net uit de haven. Na hier heerlijk gegeten te hebben zit onze tocht van vandaag er al weer op.

We hebben nog wat energie over om aan het eind van de middag voor de eerste keer onze hardloopschoenen aan te trekken. We lopen oostwaarts over de dijk van de Waddenzee en halverwege steken we de dijk over om via de dorpjes Baalduinen en Hee door de bossen terug te gaan. Twee tochtjes, beide ruim 10 kilometer, zitten er op en we hebben het eiland nog weer beter leren kennen.

Klik op de links voor enkele foto's

fotoalbum
De veerboot naar Harlingen vertrekt net uit de haven
Vanaf het Seinpaalduin is er een schitterend uitzicht over het dorp West-Terschelling

Geen opmerkingen: