maandag 6 april 2015

Verslag van de 32e Paasloop in Kilder

Een laatste advies van Frank Reintjes aan zijn zoon Daan (groene hemdjes)
Daan Reintjes slacht de kip met de gouden eieren in Paasloop KIlder

Door Benno Stevering

KILDER – Zowel kwantitatief als kwalitatief leverde de Paasloop in Kilder veel kijkgenot op. De jaarlijkse Paasloop in Kilder leverde maandagochtend een zege op voor Daan Reintjes van het craft running team uit Zevenaar. Hij liep de tien kilometer in straf tempo en finishte in 33.38 minuten. ‘’In 2013 liep ik hier een tijd van 33.05 minuten. Ik koos hier in de Paasloop vanaf start de koppositie en kon alleen zonder tegenstand hard doortrekken tot de finish. Heuvelopwaarts kon ik goed opbouwen en naar beneden toe de nodige gas bijgeven. Mijn liesblessure trekt nu langzaam weg. De periode rond het Nk ging niet zo goed met de lies. Toen heb ik het Nk moeten laten schieten. Eerst loop ik in Hilversum nog een tien kilometer over twee weken, daarna wacht het baanseizoen.’’ De Fransman Morgan Thire werd tweede in 35.35 minuten, terwijl vader Frank Reintjes de derde plek opeiste in een voor hem persoonlijk record van 35.49 minuten. Fred Keurntjes uit Zevenaar werd vierde in 38.14 minuten. Hij gaf aan lekker te hebben gelopen zonder pijn. Bob te Lindert van Argo die goed in de wedstrijd zat, kwam helaas na vier kilometer ten val door zich te verstappen in een kuil op het zandpad en moest de wedstrijd verlaten. 

Eline de Jong, Nederlands kampioene op de drie km, won de tien kilometer bij de vrouwen in 41.31 minuten. ‘’John Peters stuwde me op naar een snellere tijd. Ik kon mijn tempo handhaven, heb redelijk hard getraind hiervoor en wist in Kilder op gevoel te lopen.Op Tweede Pinksterdag loop ik in Oud Zevenaar een tien kilometer. Daarna pak ik de drie kilometer op de baan. Eind juni wacht het NK outdoor drie en vijf kilometer.’’ De Jong woonachtig in Didam, liet zien het afgelopen half jaar een flinke progressie door te maken in haar prestaties. Naomi van Hierden uit Doetinchem finishte als tweede dame in 44.51 minuten. 

Kwaliteit was er ook aan de start van de 5,2 kilometer. Bram Som uit Arnhem liep kop over kop met Edwin Wissema uit Didam. Som realiseerde de winnende tijd van 17.06 minuten met drie tellen voorsprong op de eindstreep. ‘’Bultopwaarts ging het goed. Komende maanden staan voor mij in het teken van haaswerk bij grote wedstrijden. Zo ben ik op 15 mei in Quatar. Dit is een ideale graadmeter hoe ik de winter ben doorgekomen waar ik de basis heb gelegd voor de andere vermoeidheid, het hazen van toplopers. Dat is duidelijk een andere vermoeidheid die dan optreed dan hier een cross proberen te winnen in Kilder. Maar neemt niet weg dat ik me ook graag hier laat zien. Ik ben op scherp, ook in deze overgangsperiode en dat is goed!’’, aldus Som. Wissema ondervond  dat Som nog altijd snelheid genoeg had en beaamde dat 800 meter lopers de verzuring lang kunnen uitstellen. Hij gaf aan een drukke periode op het werk te hebben en mist de nodige training. ‘’Samen met Reinout Wiggers en Bram Som gingen we kop over kop de wedstrijd aan op het glooiende parcours. In de laatste kilometer kreeg ik een gaatje op hen. Toch bleek Bram heuvelopwaarts sterker te zijn en over genoeg snelheid te beschikken om de wedstrijd op het fietspad volledig naar zich toe te trekken. Op mijn werk op de luchthaven Schiphol maak ik soms wel weken van 65 uur. Het is erg druk. Onlangs liep ik nog een leuke wedstrijd op het circuit van Zandvoort met veel wind tegen, een mooie ervaring.  Eind april richten we ons van het crafteam op de 3000 meter baanwedstrijden. 

De derde plaats ging naar Reinout Wiggers uit Duiven. De 21-jarige ex-voetballer wordt gecoacht door Som en heeft zich de 800 meter ten doel gesteld op de Spelen van Tokyo in 2020. Van hem gaan we dus zeker nog meer horen. Zijn commentaar: ‘’Ik richt me puur straks op de 800 en de 1500 meter. Ik heb jarenlang gevoetbald bij DVV in Duiven en heb sinds anderhalf jaar een bewuste keus richting atletiek gemaakt. Bram Som is daarbij mijn coach om me naar een hoger niveau te brengen op de achthonderd meter. Ik train daarvoor bij de Liemers, het bos en op Papendal. Op 8 mei loop ik in Lisse een 1000 meter die ik onder de 2.30 minuten wil klokken. Dat zou een mooie opening van het seizoen zijn. Die tijd heb ik namelijk al eens gelopen en weet dat het er in zit. Ik voel dat het hardlopen in mijn natuur zit, beschik over de juiste motivatie en hoop door discipline de winst er uit te halen. Mijn besttijd op de 800 meter staat nu op 1.54.04 minuten. Verschillende crossen hebben de basis gelegd voor het komende baanseizoen. Ik wil veel tijd investeren in mijn ultieme einddoel, me te kwalificeren voor de Spelen in 2020. 

Kerstin van Embden uit Elten won bij de vrouwen in 20.55 minuten voor Anne Hobbelt die 21.20 minuten nodig had. Kracht deed ze op in de Zevenheuvelenloop en de Montferlandrun. Ze opperde dat de concurrentie in Nederland voor haar groter was dan in Duitsland.In Duisburg liep ze regelmatig wedstrijden mee.  In Kilder kreeg ze dit keer geen directe tegenstand en had in de laatste kilometer nog genoeg energie over en kon makkelijk doorlopen. Het organiserende Wilskracht Kilder kon terugkijken op een geslaagd evenement. Gerbert Vossers zorgde voor de tijdregistratie. Het team van Wilskracht waaronder Jan Wolbrink en Theo Bleumer was samen met de andere vrijwilligers blij met het welslagen van de jaarlijkse paasloop. Chocolade eieren waren er voor de jeugd, terwijl de volwassenen echte eieren traditioneel als herinnering mee naar huis kregen.

Geen opmerkingen: