zaterdag 4 juli 2015

Dordrecht Griend Museumpad in de Hollandse Biesbosch

Houten Griendkeet
De Hollandse Biesbosch is een natuurgebied dat ingeklemd ligt tussen de Nieuwe Merwede en de Beneden Merwede, aan de oostkant van de stad Dordrecht. Als we onze auto geparkeerd hebben kopen we een kaartje voor het voetveer en laten ons met het zonnepontje overzetten naar een eilandje om daar het Griendmuseumpad te gaan lopen. Een tocht door een fraai gebied met grienden en wilgenvloedbossen en het geeft ons een goed beeld van de vroegere griendcultuur.

Grienden zijn vochtige akkers waarop tot circa 1960 wilgenhout werd verbouwd. We lopen door twee polders. De eerste polder is al helemaal teruggegeven aan de natuur, de tweede polder (Sterlinggriend) wordt als historisch cultuurlandschap bewaart. We volgen grotendeels de waterlopen die de polders drooghouden. 

In vroegere tijden beschikte het gebied niet over het luxe pad waarover we nu lopen. Tot in de jaren 50 van de 20ste eeuw bestond de griendcultuur. Griendwerkers werkten zes dagen per week van huis en moesten zich een weg banen door drassige of ondergelopen wilgenakkers, waar zij het hout hakten. Vervolgens droegen ze de bundels rijshout over glibberige sporen naar de rietaken. Via de vletsloten brachten deze aken het hout naar de plaats van bestemming. 

In het gebied staat nog een houten- en stenen griendkeet. De houten is gebouwd na 1926, toen de 'grienduilen' (bijnaam voor griendarbeiders), door het ketenbesluit van 1924 verplicht in houten of stenen keten moesten worden ondergebracht. Voor dit ketenbesluit verbleven ze vaak in 'schrankketen', povere optrekjes van riet en wilgenhout. 

Tijdens onze tocht komen we op het eiland maar twee mensen tegen en heerst er een heerlijke rust, op het water is het drukker. Onderweg zien we naast diverse wilgensoorten ook vele andere bloemen en planten en worden we tijdens onze tocht begeleid door de meeste uiteenlopende vogelgeluiden. Eigenlijk is het Griendmuseumpad een soort Madurodam, de Biesbosch in het klein. 

Klik op de link voor enkele foto's

Geen opmerkingen: