zondag 12 juli 2015

Schoorlse duinen

De trap naar de hoogste duinen van Nederland
Als ik op 's morgen om even na half acht 's aan kom bij het Buitencentrum van de Schoorlse Duinen is het nog lekker rustig. Op een informatiebord wordt ik welkom geheten en heb ik de keuze uit verschillende tochten. Ik kies voor de Noordzeetocht waarbij de zee hemelsbreed 5 kilometer verderop is. Verder wordt aangegeven dat het een route is met verrassende uitzichten die me langs open duingebied voert. 

Dat lijkt me wel wat en Ik ben nog geen 2 minuten onderweg of er duikt al een trap van ongeveer 250 treden voor me op. De snelheid is er gelijk uit en bovenaan de trap geeft een bord aan dat ik in de hoogste duinen van Nederland ben beland en me 54 meter boven NAP bevind. Het uitzicht is hier al ontzettend mooi en ik ga verder met het volgen van de houten palen met blauw gekleurde pijlen. Het is ook Nederlands breedste duingebied en een eeuw geleden was het hier één grote zandbak, nu broeden er tientallen vogelsoorten, groeien er de mooiste paddenstoelen en speelt het zonlicht met duizenden boomblaadjes. 

Na het Vogelmeer kom ik geen blauw gekleurde pijl meer tegen en het enige dat ik weet is dat ik naar de zee toe moet. Een paar sandalen bij het meertje geeft me het gevoel dat er hier al meer mensen de weg zijn kwijt geraakt. Een ANWB paddenstoel geeft aan dat ik nog 500 meter van het strand bij Schoorl aan Zee af ben. Een ware meeuwenkolonie is hier aan het uitrusten en er blijven er zelfs een aantal zitten als ik dichterbij kom. 

Via de strandopgang kan ik de oorspronkelijke route weer oppakken en loop ik aan de andere kant het duingebied weer in. Hier tref ik een gebied aan waarbij het lijkt of het een tijdje terug in brand heeft gestaan. Als ik dit later op internet bekijk blijkt dat dit duingebied tussen augustus 2009 en mei 2011 verschillende keren werd getroffen door een brand waarbij vele hectare aan natuurgebied in vlammen opgingen en de inwoners van Schoorl en Bergen aan Zee zelfs geëvacueerd werden. Bij vrijwel elke brand werd brandstichting vermoed en nadat de politie drie mensen arresteerde, is er in het gebied geen brand meer uitgebroken. Rond 9 uur ben ik na ruim 10 kilometer terug bij het Buitencentrum en vertrekken verschillende groepen hardlopers voor hun tocht door dit prachtige gebied, mijn morgen is prima begonnen.

Klik op de link voor enkele foto's

Verschillende keren heeft het duingebied in brand gestaan

1 opmerking:

theo stronks zei

Mooie plaatjes Geert.