zaterdag 30 december 2017

Verslag van de 37e Oudejaars Crossloop in Vorden

van links naar rechts: Edwin Wissema, Bob te Lindert en Luuk Nusselder
Wissema raakt parcoursrecords kwijt in ‘zijn’ Vordense Oudejaarscross

Door Benno Stevering

VORDEN – Edwin Wissema uit Didam, lid van de Liemers, voerde zaterdagmiddag het tempo aan gedurende de eerste 3,5 kilometer. In de slotfase van de vijf kilometer toonde de jongere atleet Bob te Lindert van Argo zich heer en meester en won. ‘’Ik had het record op de vijf en de tien kilometer en pakte met regelmaat de winst in de afgelopen jaren. Die zijn vandaag gesneuveld. Vorden is mijn wedstrijd. Ik liep wel rap met 16.22 minuten. Ik ben een aanvallende loper, dan moet je direct aan de bak. Er was veel modder op het parcours en het was glad. Ik heb nog even getest in een versnelling hoe Bob in de wedstrijd zat. Als Bob te Lindert mee doet weet je dat je aan de bak moet. Maar Bob was gewoon sterker. Op 24 januari heb ik nog een 1500 meter indoor wedstrijd in Duitsland.’’ Te Lindert was uiterst tevreden met het parcoursrecord van 16.08 minuten, en dat nadat hij vorige week in de Dijkencross problemen ondervond met zijn kuiten. Bob over zijn wedstrijd: ‘’Hier ben ik blij mee. Ik ben in de laatste anderhalve kilometer weggelopen. Ik ben tot drie kilometer bij Edwin gebleven. Daarna voelde ik me sterk genoeg om afstand te nemen!’’. Bij de vrouwen was het Dagmar Voerman uit Vorden die tekort kwam op de winnares Patricia Schreurs van Hellas die 20.29 minuten noteerde.

Jordy Kloet van Argo uit Doetinchem probeerde het triatleet Koen Vossers uit Hengelo moeilijk te maken op de tien kilometer gedurende de eerste vijf kilometers. Toch wist Vossers het record van Wissema uit de boeken te halen met een tijd van 34.31 minuten. Vossers: ’’Dit is een mooie prestatie. Ook een teken dat het weer beter gaat. In de Montferlandrun liep ik nog 49.09 minuten. In Stockholm wil ik volgende jaar de marathon onder de 2.30 u lopen. Na vijf weken problemen met de achillespees gaat het nu weer goed.’’  Kloet was tevreden met de tweede plek achter Vossers. ‘’Ik kon niet meer doortrekken na vijf kilometer. Wel bleef ik Koen in het zicht houden. Koen was duidelijk de baas hier in Vorden. Hardlopen is en blijft een leuke hobby.’’ Survivalrunner Rick Heutinck uit Doetinchem pakte de derde plek in 36.43 minuten. ‘’Ik heb mijn vizier gericht op de survivalrun in Beltrum januari. Ik train onder Herbert Rougoor. Dit is mijn eerste jaar in het Top Survival Circuit. Ik hoop op een podiumplek. In Neede was Dinand Huurneman net voor me. Stijn Elferink is de grote favoriet in Beltrum. Maar met de nodige concurrentie zal hij het nog knap moeilijk krijgen.’’ Triatleet Wim van Hilst pakte de eerste plek bij de veteranen, gevolgd door Marcel Jolink uit Gaanderen. Met 47.35 minuten was het survivalatlete Bianca Rougoor uit Breedenbroek die won bij de vrouwen voor Els Berenpas uit Vorden. Marian van Hilst uit Steenderen deed hetzelfde als haar partner en bezette het erepodium op plek 1 maar bij de vrouwen veteranen, gevolgd door Maike den Houting van Argo. 

David Klein was de snelste atleet uit Vorden op de vijftien kilometer en won tevens deze afstand in 56.50 minuten. ‘’Vanaf de start ben ik vlot weggelopen op een zwaar parcours. Met deze zege ben ik erg blij mee. Het is uiteraard altijd afwachten wie er meedoen. Tevens ben ik nu drie maal de rapste uit Vorden.’’ In de achtervolging vochten Danny Paalman Van AV Holten en Peter Bruinsma van Atletics Nijverdal die al driemaal de Oudejaarscross op naam zette samen om de plaatsen twee en drie.  Paalman gaf aan dit een typische cross te vinden met al haar blubber op het parcours. In het tweede deel van de wedstrijd kon men de lopers op het parcours amper passeren. Bruinsma was twee jaar lang geblesseerd geweest. Voor Klein vormden zij geen bedreiging. Jorik Huizinga uit Doetinchem werd tenslotte een uitstekende vierde. Liemersatlete Eline de Jong uit Didam verpulverde bij de vrouwen het parcoursrecord met 1.04.06 uur. ‘’Deze echte cross is goed voor mijn coördinatie en stabiliteit en een goede test voor het NK 10 km in Schoorl. Trainer Titus Fierkens heeft deze wedstrijd voor mij ingepland. De tien kilometer doe ik al in Pannerden, maar de vijftien kilometer is een goede test. Te hard starten zal voor mij nog een probleem blijven. Hier moet ik over waken.’’ Saskia Schutte van Cialfo werd tweede en tevens eerste veterane in een tijd van 1.06.47 uur.  De omstandigheden waren dit jaar bijzonder zwaar voor de in totaal 700 deelnemers die moesten afzien in de blubber van de met water doordrongen bospaden. Niet alleen de afzet vergde extra energie, maar ook het inhalen op de smalle paden. In Vorden werd een prachtige wedstrijd georganiseerd. De sfeer met accordeon muziek en oliebollen bij de kantine van vv Vorden was optimaal. Er werd snel na afloop overgegaan tot de uitslagenverwerking en de prijsuitreiking. 

Geen opmerkingen: