zaterdag 19 september 2020

AVA'70 viert volksfeest met plogtraining

De ploggroep van trainer Johan Assink
Normaal gesproken zouden heel veel AVA-janen op zaterdagmorgen 19 september a.s. rond koffietijd langs de weg staan om te kijken naar de kleurige optocht tijdens het volksfeest. Dit jaar is veel, heel veel anders dan anders. Het officiële programma is volledig geschrapt, al worden er door de Aaltense horecagelegenheden wel alternatieven aangeboden. Omdat het de Landelijke Opschoondag was, hadden de trainers van AVA`70 besloten, om een sportief onderdeel toe te voegen in de vorm van een Plogtraining. Ploggen is overgewaaid vanuit Zweden en is een samenvoeging van “joggen” en “plocka”, dat feitelijk niets anders betekent, dan dat je onderweg alles meeneemt, dat niet in struiken, bossen, paden, en bermranden thuis hoort. Het schoonhouden van de natuur is natuurlijk niet het hoofddoel van hardlopen, maar als regelmatige gebruikers kon er op deze manier wel een steentje aan worden bijdragen. 

Bewapend met prikstokken, handschoenen, vuilniszakken vertrok de A- en B-selectie om 09.00 uur vanaf Partycentrum `t Noorden met hun plogtraining. De groep werd daarbij vergezeld van een vrijwillige meefietser met een heuse plogmobiel om het aangetroffen zwerfvuil mee te nemen. De hardlooproute ging via `t Walfort in de richting van Haartse dreven. Onderweg moest er regelmatig gebukt worden om het aangetroffen afval te sprokkelen. Petflessen werden er aangetroffen en lege sigarettenpakjes, plastic zakken en blikjes. Alle buit werd meegenomen. 

Inmiddels was ook de C- en D-groep begonnen met hun “opschoontraining.” De  trainers hadden een parcours uitgezet over Barloos grondgebied. Met haviksogen werden ook hier de berm, droge slootkanten en zandpaden afgespeurd naar alles wat niet in de natuur thuis hoort. Het karretje dat achter de bezemfietser aanhobbelde, werd voller en voller.

Na afloop van de plogtrainingen kon de conclusie worden getrokken, dat de activiteit helaas geslaagd was met een flinke opbrengst van zwerfvuil. Toch hadden de hardlopers van AVA`70 een positief gevoel na deze ongebruikelijke activiteit, want op sportieve wijze hebben ze  een hele kleine bijdrage geleverd aan een schonere natuur. (FR)

Geen opmerkingen: