zaterdag 19 september 2020

Schatzoeken rond het Beestmanbos

De groep 'Ploggers'
In Utrecht krijg ik een appje van Ingrid v Z. 'Bun ej d’r zaterdag ook bej? Bej ut ploggen?' “Ploggen?? Het Achterhoekse woord dat ik ken is poggen? En wat had poggen met hardlopen te maken? Misschien wilden ze een rondje naar Poggendam rennen? Nee zei Ingrid. “Wej doat ut rundjen van ow vader! Ej wet wal, Beestman bos deur!” Gelukkig is er Google en ploggen is een combinatie van joggen en het oppakken van afval. Overgewaaid vanuit Zweden na toenemende bezorgdheid over plastic vervuiling. 

Vanuit de Kattenberg loop ik naar het Noorden waar zich al een aardige club Avajanen heeft verzameld. Er is zelfs een mystery guest! Met een perfecte plogmobiel. Ava weet het altijd weer voor elkaar te krijgen om de allernieuwste snufjes te scoren en in te zetten. Daar kunnen ze in Utrecht nog een puntje aan zuigen. Bij de start vallen direct een paar dingen op. Als 'Kleintje' wordt me opgedragen, dat ik het meest geschikt ben om  gebukt te joggen, daar zijn de langere lopers niet geschikt voor. Ik ga hier geen namen noemen dat zou niet sportief zijn, maar jullie weten vast wel wie ik voor ogen heb.

Ondertussen in de tunnel naar Bredevoort vinden we genoeg shotjes om er verder een vrolijke loop van te maken. Wie die doping daar verstopt heeft weet niemand. Maar er zijn wel vermoedens. Tijdens het joggen hebben we goede gesprekken. Mij geeft het troost. Zoveel liefdevolle belangstelling na het overlijden van mijn moeder. Dank. Als we dan bij het Beestmanbos aankomen hoop ik altijd stiekem dat er iemand 2 nieuwe beuken heeft geplant. Wie weet gaat dat er nog een keer van komen. 

Dan passeren we een weiland met koeien. Eén koe heeft een plastic chocoladewikkel in de bek. Net of hij nu aan ons wilde laten zien dat we goed bezig zijn Ava. En dat zijn we ook! Al valt het ons in positieve zin mee wat we in totaal konden ploggen op 15 km. Als we bij het Noorden aankomen is er een sfeer van vrolijke tevredenheid. En inderdaad 'I love the Achterhoek'! Thuis bij pa op de Kattenberg vraag ik aan hem waarom is Beestmanbos jouw rondje? Vanwege de mooie bosanemonen in het voorjaar. Hopelijk kunnen we in April als we door de plastic vrije Anemonen lopen denken, ploggen dat zouden we eens vaker moeten doen!

Dank voor de gezelligheid André, Evelien, Ingrid, Geert, Gerben, Eddy, Devlin, Andre, Ankie, Joke, Maria, Theo, Wim, Henk, Dirk en Wesley!

Good goan,

Lienke

Geen opmerkingen: