dinsdag 15 maart 2022

Buizerds: zo houd je ze op afstand tijdens het hardlopen

Waarom hebben buizerds het voorzien op hardlopers?

‘Hardloper aangevallen door roofvogel’: zo'n onfortuinlijke ontmoeting haalt regelmatig het lokale nieuws. Soms waarschuwen borden je al voor ‘terrorvogels’ of een agressieve buizerd. Wat kun je het beste doen als je geconfronteerd wordt met een vervelende vogel? Marc Scheurkogel van de Vogelbescherming geeft tips.

'In principe kunnen verschillende vogels de aanval inzetten. In de praktijk krijgen we, zeker in het geval van hardlopers, vooral meldingen over buizerds en in mindere mate over zwanen die hun nest bewaken. Laat ik meteen benadrukken dat dit, ook al gebeurt het zeer incidenteel, gewoon natuurlijk gedrag is. Als je bedenkt dat er zo’n 11.500-20.000 broedparen van de buizerd zijn, is het aantal incidenten uiterst beperkt', vertelt Marc.

Terror-oehoe

Van een paar jaar geleden herinner je je misschien nog wel de ‘terror-oehoe’. In een jaar werden ongeveer vijftig mensen in de omgeving van Purmerend aangevallen door deze grote uil.

Scheurkogel: 'Oehoes die dergelijk gedrag vertonen zijn eigenlijk altijd ontsnapt uit gevangenschap. Vogels die uit gevangenschap in het wild terechtkomen, vertonen veel vaker onvoorspelbaar en afwijkend gedrag. Meteen een goede reden om aan te stippen dat we liever niet zien dat particulieren uilen houden.'

Waarom hebben buizerds het voorzien op hardlopers?

Marc: 'Mocht een vogel je aanvallen, dan is dat eigenlijk altijd om zijn jongen te beschermen. Daar hebben ze zo hun verschillende methodes voor. Eenden en kieviten proberen je weg te lokken van hun nest. Zwanen sissen en gooien hun kop naar achteren. Het is eerder een uitzondering dan de regel, maar buizerds kiezen soms voor een aanval als je dichtbij hun nest komt. Buizerds nestelen in hoge bomen, vaak aan de bosrand. Daar liggen nogal vaak fiets- en wandelpaden. Hardlopers en fietsers zijn vaker de dupe dan wandelaars, vermoedelijk omdat snelle bewegingen de vogels triggeren.'

Wanneer is het broedseizoen?

Vogels zijn het felst in het broedseizoen, dus het is handig om te weten wanneer dat ongeveer is. 'Buizerds broeden vooral in april en mei. Daarna blijven de jongen nog zo’n anderhalve maand op het nest. Vervolgens worden ze zes tot acht weken gevoerd buiten het nest. Dus reken maar uit! Als de jongen zijn uitgevlogen, zal het probleem zich doorgaans niet meer voordoen. Buizerds hebben meestal maar één keer een nest in het jaar,' aldus Marc.

Hoe ga je veilig om met boze buizerds?

Zit er op jouw favoriete route een boze, broedende buizerd, dan heb je helaas pech... 'Het is het verstandigst om die plek voorlopig te vermijden. Loop niet in de richting van het nest en laat de vogel met rust. Gelukkig is eventueel agressief gedrag normaal gesproken tijdelijk. Zijn de jongen uitgevlogen, dan is het probleem opgelost.'

'Mocht het om wat voor reden dan ook niet mogelijk zijn om de plek te mijden, dan is het goed om te weten dat buizerds doorgaans van achteren ‘aanvallen’ op het hoogste punt. Wanneer er daadwerkelijk mensen worden aangevallen, is het achterhoofd meestal het mikpunt. Het kan helpen om een paraplu, stok of je armen in de lucht te steken. Daarnaast is het fijn als je een melding maakt bij de terreinbeheerder (gemeente, provincie, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer). Deze kan dan een waarschuwingsbord neerzetten', zegt Scheurkogel.

Recht aankijken?

Op internet gaat de tip rond dat je een roofvogel het beste recht in de ogen kunt aankijken om een aanval af te wenden. Zit daar wat in? 'Ik vermoed dat deze tip is ontstaan omdat buizerds doorgaans van achter hun (schijn)aanval openen. Toch zou ik dit niet doen. Een ludieke, maar schijnbaar wél doeltreffende methode is een petje op je hoofd zetten met een zonnebril op je achterhoofd.' Geen zonnebril bij je? Loop rustig door, weg van het nest. (bron)

Geen opmerkingen: