zondag 13 maart 2022

Hierdoor loop jij de juiste wedstrijdafstand

Meten is weten

Als hardloper wil je natuurlijk de zekerheid hebben dat de te lopen afstand bij een wedstrijd precies klopt. Dat een 10 kilometer geen 9,7 kilometer blijkt en dat een marathon ook daadwerkelijk 42,195 meter is. Hoe dat werkt en waarom het soms toch misgaat? Maurice Winterman vertelt over zijn werk als parcoursmeter.

Veel loopevenementen laten hun parcours certificeren door de parcoursmeters van de Atletiekunie. Maurice Winterman uit Apeldoorn is een van de 5 parcoursmeters die dat als International Road Race Course Measurer ook mag doen buiten Nederland.

Winterman: ‘Ik heb landmeetkunde gestudeerd, was altijd bezig met cijfers en landkaarten. Bovendien heb ik zelf gelopen. Zo ben ik in 1996 begonnen met het opmeten van mijn gelopen parcoursen. Een meting van een afstand moet erg secuur gebeuren en voorafgaand aan een meting heb ik al veel informatie ingewonnen bij de organisatie. Hoe ziet het parcours eruit? Wat zijn de opties om aan de juiste lengte van het parcours te komen? Is er bijvoorbeeld een keerpunt? Als dat allemaal duidelijk is, gaan we erheen om het te meten.’

Meten is weten
Die meting gaat met een Jones Counter, een klein tellertje wat op de naaf van het voorwiel van een fiets wordt gemonteerd. Dat tellertje registreert eenheden en om de juiste afstand van zo’n eenheid te berekenen moet het eerst geijkt worden. Dat ijken van de Jones Counter gebeurt langs een stalen meetband van exact 50 meter. Hiermee wordt in een rechte lijn 300 tot 500 meter uitgezet. Door heen en terug met de Jones Counter langs die lijn te gaan worden de eenheden per kilometer bekend. Die eenheden vormen de basis om het parcours te gaan meten.

Winterman: ‘Parcoursmeten is secuur met getallen werken, per gemeten kilometer doen we er 1 meter bij om zeker te zijn dat het parcours niet korter is dan de gewenste lengte. Hiermee hebben we ook iets speling als bijvoorbeeld op de dag zelf de dranghekken iets krapper gezet zijn. Daarna stappen we op de fiets en gaan voor onze veiligheid met politiebegeleiding op weg om het parcours te fietsen. Het hele parcours wordt langs de ideale looplijn gefietst. Die metingen in Rotterdam, Amsterdam of Dubai doen we trouwens ’s nachts of in de vroege ochtend als het nog rustig is op straat en we geen last hebben van ander verkeer.’

Nachtelijke avonturen
Inmiddels heeft Maurice Winterman veel bekende marathons met de Jones Counter bezocht. Hij is parcoursmeter bij alle grote Nederlandse en Belgische stadsmarathons, maar ook van het EK Marathon in Berlijn 2018, het WK Marathon Qatar 2019 en Course director in Riga voor het WK halve marathon 2023. Ook is hij sinds 2011 verantwoordelijk voor het parcours van de snelle marathon van Dubai.

‘De parcoursmeter doet zijn werk in alle rust een paar weken voor het evenement als we er zeker van zijn dat er geen wegwerkzaamheden op het parcours gepland zijn. Na de meting gaan de verzamelde meetgegevens naar de Atletiekunie of de internationale bond World Atletics en die geeft een certificering van het parcours. Zo weten de lopers en de organisatie zeker dat de afstand klopt en dat gelopen records qua afstand geldig zijn. Ik vind het parcoursmeten echt geweldig om te doen en geniet er elke keer weer van om ’s nachts of in de vroege ochtend onder politiebegeleiding links van de weg door grote wereldsteden te fietsen.’ (bron)

Geen opmerkingen: