zaterdag 19 augustus 2023

Anticlimax door val Hassan en Bol bij WK atletiek in Boedapest

Sifan Hassan viel een paar meter voor de finish en zag de winst aan zich voorbij gaan

Sifan Hassan heeft bij de WK atletiek in Boedapest op dramatische wijze naast eremetaal gegrepen op de 10.000 meter. De olympisch kampioene (30) kwam in de  eindsprint door vermoeidheid ten val en kwam daarna als elfde over de finish. 

Hassan is de wereldkampioene van 2019 en olympisch kampioene van 2021.Bij de WK van vorig jaar greep ze, na een lange rustpauze na de Spelen, naast een plak: ze werd vierde achter Letesenbet Gidey, Hellen Obiri en Margaret Kipkemboi.   

Zaterdag hield ze zich lang schuil. Na een versnelling kwam ze als eerste de laatste bocht uit,voor de Ethiopischen Gidey en Gudaf Tsegay.Na Hassans val legde Tsegay beslag op de wereldtitel.

Nauwelijks een halfuur later werd het drama voor het Nederlandse kamp nog groter. Femke Bol leek Nederland naar de wereldtitel op de gemengde estafette te leiden, toen ook zij vlak voor de finish ten val kwam.                         

Ze stond snel op, finishte nog als derde maar omdat ze bij haar val het stokje was verloren, werd Nederland, dat vorig jaar zilver won, gediskwalificeerd.    

Liemarvin Bonevacia, Lieke Klaver en Isaya Klein Ikkink hadden Nederland in het spoor van het favoriete Amerika gehouden. Sterker nog: de jonge Klein Ikkink ging Matthew Boling nog voorbij. Bol leek het af te gaan maken, tot zij vlak voor de finish onderuit ging.  

Ook Femke Bol viel kort voor de finish terwijl ze op koers lag voor het goud (foto's ANP)

Geen opmerkingen: