zaterdag 12 augustus 2023

75e Duitse wedstrijd voor Gerrit Dijkslag

Wim, Dirk-Jan en Gerrit

Als er iemand bij AVA’70 is die alles bij houdt en precies in beeld heeft is dat wel Gerrit Dijkslag. Zo ook dit speciale moment in zijn al zeer lange hardloopcarrière van bijna 40 jaar! Gerrit liep namelijk afgelopen zaterdag zijn 75e wedstrijd bij onze Oosterburen in Duitsland. Hiervoor had hij de Dülmener Wasserlauf 2023 uitgezocht. Om hier echter alleen naar toe te gaan is minder leuk en je wilt natuurlijk ook wel getuigen hebben bij zo’n feestelijk gebeuren. Maar ja, wie vraag je dan mee?

De keuze viel deze keer op Dirk-Jan Robbe, ook wel bekend als de bolle van Grolle en ondergetekende (Wim). Omdat Gerrit ter ore was gekomen dat deze heren regelmatig samen lopen en dat Wim, Dirk-Jan ook een beetje in het gareel kan houden bij onze Oosterburen. Een ander plus punt voor Wim is dat hij bij wedstrijd 74 van Gerrit in Bocholt ook mee heeft gelopen en Gerrit aan deze wedstijd een goed gevoel heeft overgehouden. Dus, nooit iets veranderen wat goed is, dacht hij. Dirk-Jan was zo vereert met deze uitnodiging van Gerrit, dat hij besloot om 14 dagen extra op hoogtestage te gaan in Oostenrijk en Zwitserland en zelfs bij lokale ziekenhuis een speciale medische check-up heeft laten doen.

Maar zo als altijd, was de start van deze feestelijk dag, toch weer anders dan anders. Gerrit is namelijk gewent om ruim op tijd aanwezig te zijn bij een wedstrijd, zeker een uur van te voren. Rustig voorbereiden, inlopen, parcours verkennen en rekken en strekken. Gewoon het vaste patroon. Dirk-Jan echter, gaat het liefst zo laat mogelijk weg. Startnummer ophalen, omkleden, 5 minuten inlopen en gaan met die banaan. Het appen begon dan ook al enkele dagen voor de wedstrijd. Hoe laat gaan we weg? Dirk-Jan zou rijden en de wedstrijd begon om 15.45 uur, tel daar bij een uurtje rijden naar Dülmen en het voorstel was om 14.00 uur te vertrekken uit Aalten. Gerrit ging echter liever 13.30 uur weg. Wat een dilemma? Het Salomon’s oordeel kwam er dan ook, we vertrekken om 13.45 uur. Dat Gerrit dit niet helemaal vertrouwde, bleek wel uit het feit, dat we hem niet thuis moesten ophalen, maar bij AVA’70. Ben je toch zeker 2 minuten dichter bij Duitsland, wat weer scheelt.

Ruim op tijd kwamen we op plaats van bestemming aan. Startnummer ophalen en opzoek naar de kleedkamer. Deze was er wel, maar wij waren de enigen die er gebruik van maakten of waren wij zo vroeg? Samen hebben we een stukje ingelopen en we merkten toen al wel, dat het best drukkend warm was en er ook wat vals plat in het parcours zat. Rond 15.45 uur was het dan eindelijk zo ver: Gerrit zijn 75e wedstrijd in Duitsland was begonnen en hij had zich ook nog als doel gesteld om deze 5 kilometer onder de 20 minuten te lopen. Al snel was hij dan ook uit ons zicht en pas bij het opdraaien van de atletiekbaan zag ik hem weer. En ja hoor, met een keurige 19.53 minuten had hij zijn doel gehaald op deze jubileum wedstrijd. Gefeliciteerd. Ook de hoogtestage had Dirk-Jan  goed gedaan en met zijn bekende soepele tred ging hij ook in een keurige tijd over de streep. Echter kon hij het niet na laten om even later een goed bedoelt advies van een vrijwilliger, te beantwoorden met iets over 40-45 of in die trant. Gerrit ging nadien nog even uitlopen, wat niet aan ons was besteed. Want wij zochten lekker de douche op.

Nadien nog even kijken bij de 10 kilometer en daar zagen we met grote overmacht, onze landgenoot, Vincent Te Brake winnen in een schitterende tijd van 34.26 minuten. Deze tijd en uitslag was dan ook voor ons een reden om deze lokale topper vast te contracteren voor de komende Twee Bruggenloop en de Kramprun in september. Na deze bewogen, maar sportieve middag nog gezellig samen een hapje gegeten en op een zeer ontspannen manier terug richting Aalten gereden. Er was geen druk meer, de wedstrijd was gelopen en Gerrit was alweer bezig met de volgende wedstrijd. Waar deze zal zijn is nog een vraag en of hij ons weer meer vraagt?

Wim Brinkman

Geen opmerkingen: