zaterdag 29 december 2012

Marijke Esselink zint op revanche tijdens Keiloop

Marijke Esselink

Op zondag 30 december vindt in Meddo de 28e Keiloop plaats. Lokaal favoriet voor de zege op de 3,2 kilometer is de 13-jarige Marijke Esselink uit Meddo. Marijke houdt niet alleen van hardlopen, maar ook van hoogspringen, verspringen, kogelstoten en speerwerpen. De fanatieke atlete staat momenteel derde op de Nederlandse ranglijst van meerkampsters in haar leeftijdscategorie. Haar droom: ooit nog eens op de Olympische Spelen staan. 

Marijke komt uit een sportieve familie. Vader Rogier en moeder Karin lopen beide hard, terwijl broers Thijs (15) en Joost (11) aan survival doen. Toen ze een keer meedeed aan de Engelse Mijl in Winterswijk, zagen trainers van atletiekvereniging Archeus het talent en vroegen haar of ze lid wilde worden. Dat deed ze, en sindsdien is ze atletiek haar passie. Dat betreft dus niet alleen hardlopen, maar ook alle andere onderdelen van de meerkamp. “Al die onderdelen zijn even leuk. Er is er geen één die saai is en er is ook niet echt een onderdeel waarin ik minder goed ben”, vertelt Marijke. Ze traint nu drie keer in de week twee uur lang bij Archeus. Daarnaast heeft ze om de andere week een regionale werptraining van anderhalf uur in Hengelo. Vervelen doet al dat trainen geen moment. “Het is een leuke sport. Geen training is hetzelfde. Bovendien hebben we een leuke selectiegroep met zes meiden”, aldus Marijke, die inmiddels op drie na alle clubrecords van Archeus in handen heeft..

Sportieve revanche

Tijdens de Keiloop loopt Marijke de 3,2 kilometer. Dat is niet een afstand die ze vaak loopt. Op de meerkamp in haar leeftijdscategorie staan twee looponderdelen: de 600 meter en de 60 meter horden. In het nieuwe seizoen komt daar de 150 meter bij. “De 3,2 kilometer is een mooie afstand. De 5,5 kilometer is net te lang”, vertelt Marijke, die bijval krijgt van moeder Karin. “Als meerkampster is veel lange afstanden lopen ook niet goed. Dat gaat ten koste van de snelheid en explosiviteit.” In 2011 eindigde ze met een tijd van 13 minuten en 29 seconden vier tellen na de drie jaar oudere Linde Lammers. Dit jaar zint ze op een sportieve revanche. De tijd moet ze - als de omstandigheden dat toelaten - in ieder geval kunnen verbeteren, denkt vader Rogier die de laptop erbij pakt. “In mei heeft ze in Hengelo een dubbele mijl gelopen, dat is 3218 meter. Daar liep ze een tijd van 12:42. In de categorie meisjes tot 16 jaar werd ze op een paar seconden na tweede.”

“Nog meer trainen”

Tijdens de Marikenloop in Nijmegen heeft ze afgelopen jaar wel 5,0 kilometer gelopen. “Voor het eerst mocht ik daar tussen de toppers in het rode startveld starten. Ik stond daar achter Miranda Boonstra, de marathonloopster die op acht seconden de limiet voor de Olympische Spelen miste”, vertelt Marijke, die in dat veld als 31e eindigde. De Olympische Spelen is ook haar droom, maar die is uiteraard nog ver weg. “Dat betekent nog meer trainen”, beseft Marijke, die in de atletiekwereld steeds vaker als talent wordt herkend. Dat levert haar steeds vaker uitnodigingen op, zoals onlangs nog voor een clinic hoogspringen in Stadskanaal of voor een paar trainingen bij Marcel Dost, de vijfvoudig Nederlands kampioen tienkamp. Daarnaast reist ze heel Nederland en soms ook Duitsland door voor wedstrijden, zoals deze maand nog in Düsseldorf. “Sporten is haar passie”, zegt moeder Karin. “Als ze eens een keertje op zaterdag vrij heeft, pakt ze graag een survival-wedstrijdje mee. Een leuk tussendoortje.”

Kriebels bij Archeus

De hardloopliefhebbers kunnen op zondag 30 december kiezen uit vijf afstanden. Voor de jeugd tot en met 9 jaar start om 10.00 uur een loop over 1000 meter. Tegelijkertijd gaan de deelnemers die deze afstand zijn ontgroeid van start voor een loop over 3200 meter. Om 10.30 uur valt het startschot voor de 5500 meter, om 11.30 uur gevolgd door de gezamenlijke start van de 10.000 meter en de halve marathon. Het parcoursrecord op de halve marathon staat al sinds 1991 op naam van Arnold Boscker met een tijd van 1:12:45. Met name bij de leden van de Winterswijkse atletiekvereniging Archeus kriebelt het flink om deze oude toptijd eindelijk eens uit de boeken te lopen. Enkele leden zijn daarvoor zelfs speciaal in training gegaan. Op 30 december blijkt of hun voorbereiding tot succes leidt. De Keiloop is echter ook prima geschikt voor wat minder ervaren hardlopers. Gediplomeerde verkeersbegeleiders zorgen ervoor dat niemand de weg kwijt raakt. Wie onderweg geblesseerd raakt of moet opgeven, wordt opgepikt door de bezemwagen waarin zich een gediplomeerde EHBO’er bevindt.

Parkeren op oude voetbalveld

De start van de Keiloop is op de Eibergseweg ter hoogte van de voetbalvelden van Sportclub Meddo. Nieuw is dat de parkeergelegenheid zich dit jaar op het oude voetbalveld aan de overkant van de Eibergseweg bevindt. Omdat de Eibergseweg tussen Meddo en het voetbalveld is afgesloten, kunnen mensen vanuit de richting Winterswijk het parkeerterrein bereiken via de Geldereschweg en de Beitelweg, waarna ze op de Eibergseweg weer rechtsaf richting het voetbalveld kunnen rijden. Deelnemers en toeschouwers vanuit de richting Eibergen kunnen gewoon rechtdoor over de Eibergseweg rijden. 

Kijk voor meer informatie op www.scmeddo.nl.

Geen opmerkingen: