woensdag 1 mei 2013

Leeuwarden-Ritsumazijl

De Oldenhove
Leeuwarden de trotse hoofdstad van Friesland. De stad is één van de Friese elf steden en voert als gemeenteslogan 'Kijk, dat is het mooie van Leeuwarden' en dat wil ik zelf wel eens ondervinden. Ik start mijn training bij het West Cord WTC hotel waar we enkele dagen verblijven en waar ik vanaf de elfde verdieping al een prachtig overzicht heb van de route.

Ik loop in westelijke richting langs de Harlinger Vaart en het is ideaal weer om er even uit te zijn. De industrieën laat ik links van me liggen en het begin is het mooiste stuk van de route. Het wuivende riet en de vele eenden- en vogelsoorten maakt dit gebied tot een mooi stukje natuur in de buurt van de grote stad. Het pad langs het kanaal houdt enkele kilometers aan, voordat ik in een klein plaatsje van nog geen 70 inwoners kom.

De naam van het plaatsje is wat groter en voordat ik Ritsumazijl, gemeente Menameradiel in me heb opgenomen, ben ik het dorpje ook al weer uit. In een straal van nog geen paar honderd meter staan vier van deze plaatsnaam borden en dat geeft meteen de grote van dit dorp aan. Het buurtschap dreigt zelfs bijna van de kaart geveegd te worden en er zijn al verschillende activiteiten georganiseerd om Ritsumazijl letterlijk en figuurlijk weer op de kaart te zetten.

De volgende kilometers is het minst mooie van de hele route en loop ik langs de Ring van Leeuwarden. Aan de ene kant ligt de snelweg en aan de andere kant de uitgestrekte weilanden. Ik loop de stad weer in en zie over de grachten links van me de Oldenhove liggen, een scheve 40 meter hoge kerktoren die oorspronkelijk 120 meter hoog zou moeten worden. De Oldenhove ligt 1,6 meter uit het lood en dat is goed te zien!

Als ik na ruim 10 kilometer weer terug bij het hotel kom, sta ik recht voor een beeld van een schaatser met daaronder een plaquette van alle Friese Elfstedentocht winnaars. De laatste 25 jaar is er maar één tocht verreden en het wordt tijd dat er weer eens één gehouden wordt en dat Henk Angenent een waardige opvolger krijgt!

enkele foto's

4 opmerkingen:

Marco zei

Geert een mooi vakantie verhaal met zekers zo mooie foto's!
Is Ina ook tot rust gekomen..?

Wim Brinkman zei

Al vast kwartier maken geweest voor de actie tussen kerst en oud en nieuw?
van 3FM ? is echter wel een heel eind lopen dit keer .

Geert zei

Aalten- Leeuwarden moet te doen zijn Wim. Met 10 personen, die ieder 25 kilometer lopen, komen we een heel eind!

Geert zei

Serious request zal er weer blij mee zijn!