zaterdag 11 mei 2013

Verslag van de 23e 5x5 Estafette in Doetinchem

Topteam & Co, de winnaars bij de mannen met Remi Rondeel, Coen de Wit (links), Bob te Lindert, Stefan Scanu (rechts) en Vincent te Brake 
door Benno Stevering

DOETINCHEM – De 5x5 heeft een eigen karakter. Hier gaat het om het plezier, en uiteindelijk ook om het snelste team.  Zo is iedereen een winnaar op zijn eigen gebied. Het record van 86 werd niet aangescherpt, maar toch kwamen er zaterdagmiddag bij de 23e editie maar liefst 77 teams in Doetinchem aan de start van de perfect georganiseerde, jaarlijkse estafetteloop waarbij de ploegentotaaltijd, maar ook de individuele tijden van de in totaal 385 deelnemers worden genoteerd. 

Het Topteam & Co van Stefan Scanu uit Doetinchem, net terug van haar trainingsstage in Duitsland, had wat goed te maken en won de heerlijke taart van bakkerij Aloys Lurvink. Met een totaaltijd van 1.30.04 uur waren ze bijna twee minuten sneller dan het survivalteam Try Out I dat vorig jaar de zege pakte. De tijd van vorig jaar werd echter niet aangescherpt. Gedurende de estafette slonk de door het topteam & Co. opgebouwde voorsprong van vier naar twee minuten en was het spannend tot in de slotfase. AVA’70 uit Aalten arriveerde met 15 teams en werd derde in 1.35.51 uur. 

Na een felle regenbui voor de startende lopers kwam later die middag het zonnetje in beeld. De onderlinge sfeer en saamhorigheid was groot.  Start, wissel en finish vonden plaats op de prachtige locatie van atletiekvereniging Argo op sportpark de Bezelhorst. Speaker Harry Striekwold, aanwezig bij de oprichting in 1961, begon zijn spreekstalmeestermiddag met een gepaste stilte om het plotse overlijden op vrijdag 19 april van de 57-jarige Gert Hobbelt, Argo-lid en loper in de WOEZO-groep te gedenken. Hobbelt hielp jarenlang mee in de vrijwilligersorganisatie van de  5x5-estafette en de Halve Marathon van Doetinchem. Elles, Anne en Lotte Hobbelt liepen mee in de WOEZO-teams en benadrukten samen met de teams zijn gemis, inzet en positieve uitstraling. 

Het topteam & Co, bestaande uit Remi Rondeel, Coen de Wit, Bob te Lindert, Stefan Scanu en Vincent te Brake liep een uitgebalanceerde estafetterace en revancheerden zich op de zege van Try-Out vorig jaar. Het snelst overall die dag was de tweede loper, de 43-jarige Coen de Wit met een tijd van 16.03 minuten. De Wit over het sfeervolle evenement: ’’Dit is een erg leuke wedstrijd. Ik startte als tweede en het was goed te merken dat het parcours nog glad was door de regenval. Dankzij twee snelle, pittige eerste kilometers van 3.05 en 3.15 minuten liep ik naar een mooie eindtijd voor ons team. In Doetinchem liggen mijn roots. Mijn moeder woont hier vlakbij op een steenworp afstand. Ik was al bekend met de Batavierenrace, een grote teamestafette die zowel in de nacht als overdag wordt gelopen. Bij de 5x5 in Doetinchem is het voor mij  prettiger dat de wissels centraal op 1 punt plaatsvinden. Mijn focus ligt nu op het NK baan in Epe waar ik op 8 juni weer mijn favoriete afstand, de vijf kilometer loop. Vorig jaar pakte ik zilver in mijn categorie met wat minder tegenstand in Terneuzen. Ik ga er weer voor!’’. 

Survivalrunner Hans Waalder uit Aalten, uitkomend voor Try-Out I, noteerde de tweede tijd met 16.49 minuten bij de mannen overall. Remi Rondeel uit Zelhem liep een tijd van 17.35 bij het winnende Topteam & Co. en nog eens 17.49 minuten voor het eerste mix-team Topteam 2. Verder liepen Ronald de Jonge (17.44) van de Flying Dutch Runners en Dennis Weijers (17.50) van de Weijersclan nog onder de achttien minuten.  Sandra de Jonge uit Rozendaal, van de afdeling loopsport van de atletiekunie liep voor haar team ‘The Flying Dutch Runners’  de snelste tijd bij de vrouwen met 18.51 minuten. Het Die Hard team was met 1.46.35 uur het snelste jeugdteam. Het beste damesteam werd tenslotte Try Out 3 met 1.55.30 uur. De Fantaboys en de Onwiezen hielden de sfeer er goed in. 

Wedstrijdleider Paul Dieks van Argo was content met het wedstrijdverloop. De aanwezige supportersschare genoten van de enthousiaste lopers op het parcours. Alle deelnemende teams kregen een prachtige groepsfoto mee. Na de prijsuitreiking was er nog gelegenheid voor een drankje in baan 9, het clubgebouw.  De meeste van de 350 deelnemende lopers liepen blessurevrij de estafetteloop uit.

Geen opmerkingen: