vrijdag 2 mei 2014

Hardlopen 2.0: Van zombies tot zelfhelende schoenen

Hardlopen 2.0: Van zombies tot zelfhelende schoenen
Vroeger ging je gewoon lopen, alleen of met een maatje. Na de introductie van de Walkman kon je met zelf opgenomen cassettebandjes je favoriete muziek meenemen wanneer je het vaste rondje ging lopen. Stopwatch mee om je prestaties bij te houden, op papier natuurlijk. Tegenwoordig is het wel anders.
De nieuwste Samsung Galaxy S5 in een handig telefoonhoesje voor om je bovenarm. Waterdichte headset mee om zo te luisteren naar een van je digitale coaches, of je favoriete muziek. Niets geen stopwatch met papier, gewoon een horloge dat communiceert met je smartphone. Handig, want alles wordt voor je genoteerd: hartslag, bloeddruk en nog veel meer. Maar wat is nu echt het hardlopen van de toekomst?

Google Glass
Google Glass is een bril die je een soort smartphone ervaring geeft door allerlei informatie te projecteren op de brilglazen. Op dit moment worden er allerlei apps ontwikkeld die samen met de bijzondere bril van Google gebruikt kunnen worden. Eén van die apps, die momenteel in de testfase zit, is ‘Race yourself’. De naam zegt het al, je kunt een wedstrijdje tegen jezelf lopen. Het concept is vrij simpel. Je loopt een bepaalde route met je bril op. Vervolgens ga je hetzelfde traject lopen en door je bril zie je een animatie die exact dezelfde route afgaat die jij eerder hebt gelopen. Extra motivatie nodig? Geen probleem, je kan er ook voor kiezen om je op te laten jagen door virtuele zombies.

Geosports 
Ben je de zombies zat en wil je met echte mensen hardlopen? Via de crowdfunding-website Kickstarter is het softwareontwikkelaar Geosports gelukt om de ontwikkeling van de gelijknamige app te starten. Het is eigenlijk een soort social media platform voor mensen die sporten. In plaats van een soort Facebook ziet dit platform eruit als Google Maps. Op de kaart wordt aangegeven welke sportactiviteiten zich op dat moment bij jou in de buurt bevinden. Je kunt zelf een activiteit aanmaken. Mensen in de buurt die dezelfde sportinteresse hebben, krijgen een melding van jouw activiteit. Zij kunnen dan aangeven of ze mee willen doen of niet. Handig als je vrienden geen zin hebben om te lopen. Vanzelfsprekend hebben de makers de intentie om internationaal te gaan. Zo kun je op vakantie nieuwe vrienden maken die dezelfde sport beoefenen!

Zelfhelende schoenen 
Ontwerper en onderzoeker Shamees Aden uit London is druk met de ontwikkeling van een nieuw soort schoen voor hardlopers. Of het mooi is, dat is nog maar de vraag, maar praktisch is het wel. De schoen wordt 3D geprint van synthetisch biologisch materiaal en bevat de mogelijkheid om zichzelf te herstellen. De schoen wordt helemaal gemaakt naar de vorm van de voet van de gebruiker. De schoen reageert op druk en zal meer demping geven wanneer dit nodig is, bijvoorbeeld wanneer je op verschillende ondergronden loopt. Klaar met rennen? De cellen verliezen hun energie en de schoen moet in een vloeistof geplaatst worden om zichzelf te laten helen. Nog wel even geduld, het ziet ernaar uit dat deze schoen pas in 2050 op de markt gaat komen.

Er is een hoop mogelijk dankzij moderne technologie. De vraag blijft of je dit allemaal nodig hebt als je gewoon even een rondje in alle rust wilt hardlopen (bron)

1 opmerking:

Geert zei

Arnold bedankt voor het toesturen van dit interessante artikel.