dinsdag 27 mei 2014

'Hardlopen heeft mij veel gebracht'

Henk Mengers en Denise van der Donk
GROENLO - Denise van der Donk en Henk Mengers slaan de handen ineen. Samen verzorgen zij vanaf 4 juni hardlooptrainingen voor beginners.

Door Kyra Broshuis

Dat hardlopen gezond is, weet bijna iedereen. Dat het echter ook psychische problemen kan verhelpen en voorkomen is niet zo algemeen bekend. Daar wil Denise van der Donk verandering in brengen. “Samen met Henk Mengers wil ik mensen leren om hard te lopen. Voor veel mensen is het toch een enorme drempel om te gaan beginnen terwijl ze het wel graag willen. Voor die mensen zijn onze trainingen bedoeld."

Denise spreekt uit ervaring wanneer ze vertelt dat hardlopen kan helpen bij psychische problemen. “Het is wetenschappelijk bewezen dat je door sporten het 'geluksstofje' aanmaakt. Daarnaast geeft het je veel zelfvertrouwen doordat je steeds weer je grenzen verlegt. Je leert dat je meer aankunt dan je zelf denkt. Hardlopen heeft mij geholpen en is nog steeds een houvast voor mij. Ik wil mensen motiveren om ook te gaan lopen. De kennis en ervaring die ik inmiddels heb opgedaan wil ik graag delen met anderen."

Voor veel mensen is het moeilijk om letterlijk die eerste stap te zetten. “Ik hoor vaak dat mensen simpelweg niet in hun hardloopoutfit de deur uit durven. Daarom beginnen we ook ergens achteraf met onze trainingen. Het is belangrijk dat mensen zichzelf kunnen zijn, we kiezen dan ook bewust voor kleine groepen. Per trainer lopen we met maximaal 6 mensen. Alle deelnemers krijgen een persoonlijk trainingsschema. Daarnaast krijgen ze huiswerk mee voor de volgende training."

Denise is naast fanatiek hardloopster ook erkend gewichtsconsulent. “In die hoedanigheid geef ik, wanneer de mensen dat willen, ook adviezen over het eten. Uiteraard wel met betrekking tot het lopen." Het gaat bij de trainingen heel duidelijk niet om afstand of snelheid. “Wij kiezen bewust voor een andere benadering. Uitgangspunt is technisch goed leren lopen met aandacht voor ademhaling, houding en ontspanning. Het is belangrijk dat mensen zich goed voelen, meer zelfvertrouwen krijgen en daardoor meer ontspannen raken."

De trainingen die door Denise van der Donk (www.ikkanhetaan.nl) en Henk Mengers (www.lg-zandloper.nl) worden verzorgd starten op woensdagavond 4 juni van 19:15 tot 20:15 uur aan de Hooihaarsweg 2 in Voor-Beltrum. Na afloop is er gelegenheid om koffie of thee te drinken en na te praten. Het eerste trainingsblok duurt zes weken, de kosten zijn 75,- all-in. Afhankelijk van de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemer kan dit enkele malen verlengd worden. Voor meer informatie en/of aanmeldingen: 06-13035818 of via ikkanhetaan@gmail.com - (bron)

Geen opmerkingen: