zondag 8 juni 2014

Verslag en foto's van de 7e Keppelrun in Hoog Keppel

Het was erg warm tijdens de 7e Keppelrun
8 juni 2014, voor velen lopers uit de regio een dag in de agenda die al maanden daarvoor was vastgelegd, een dag met in ieder geval 2 vaste factoren: afstand en locatie en 1 onzekere: het weer. Het was zo’n dag… drukkend, benauwd je kon de lucht bijna snijden en niet eens zo warm maar waar elke inspanning resulteerde in op zijn minst klotsende oksels. Typisch zo’n dag waarbij je eigenlijk niet van je plaats moet komen maar ook zo’n dag waar velen lopers zich niet makkelijk van de wijs lieten brengen. Belofte maakt schuld en afspraak is afspraak, het was de dag van de 7e Keppelrun.

De site belooft nogal wat, één van de mooiste loopevenementen in Nederland, dat zullen we nog wel eens zien! Natuurlijk… in de achterhoek hebben we een schitterend decor voor hardloopwedstrijden dus er moet meer aan de hand zijn als deze bij de 100 mooiste evenementen hoort. Heel erg lang hoef ik niet te wachten op een bevestiging, alleen het ophalen van je nummer is een feest. Voor de sporthal zijn diverse zitjes waar het prima vertoeven is voor de lopers en familie en waar een hele prettige en ontspannen sfeer hangt en waar sporters elkaar kunnen ontmoeten.

De finish van de 5 kilometer zou over 10 min. plaats vinden en ik haast mij naar het verlossende opblaasbare vod boven de weg. Onderweg passeer ik nog even een dweilorkest uit Doesburg en een uit de kluiten gewassen mobiele ijskraam, koste nog moeite waren gedaan om het publiek te verkoelen dan wel te vermaken op o.a. de laatste 300 meter tot aan de finish. Hangend over de dranghekken zien we de Ruud van der Meulen in een (gezien de omstandigheden) hele knappe tijd van net onder de 17 minuten binnenkomen. Als 2e en dat was wel opmerkelijk Guus Beking, niet de plaats maar de tijd viel wat tegen net onder de 18min “dat kan beterrr” hoor ik Henk Gemser zeggen, wat is er met Guus aan de hand?

Is dit de Guus die een week daarvoor nog de graspollen uit het voetbalveld sloopte tijdens de Veluwezoomloop in Dieren, Guus Beking de gesel van elke terreinknecht? Het antwoord kwam 20 sec. later, stralend van oor tot oor voor zover dat nog mogelijk was kwam Linda Ooms als 3e over de finish. Een knipoog en een high five met Guus en een verbetering van de dames parkoers record gaf de doorslag. Guus was niet zoals een week geleden er als een haas er van door gegaan bij de start, maar als dé haas dat kon bijna niet anders. Linda ik zeg het u: die moet u in de gaten houden dit is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken gaat u haar maar eens opzoeken op internet. Ze breekt het ene na het andere record, van Linda gaan we nog veel horen.
Ook opvallend was de finish van Jelte Baars uit Doesburg in 20:25. Ik hoor u denken: daar word ik niet zo warm van, maar wat als ik nu vertel dat deze knaap uit de stal van De Liemers pas 12 jaar oud is en dus al tussen de 14,5 en de 15km per uur kan lopen. Deze jongen zette in deze race menig in compressie kousen lopende senior is zijn hemd. Is dit de troef van De Liemers uit Zevenaar tegen  Bob te Lindert, hét 15 jarige talent van ARGO’s topteam uit Doetinchem? Het worden nog spannende tijden in de achterhoek!

Inmiddels drijven ook de laatste lopers van de 5km binnen en als iemand had gezegd dat ze onderweg een regenbui hadden gehad hadden we het ook geloofd, de 10km zou loodzwaar worden. Aan de start voor de 10 melde zich o.a. Remi Rondeel ook van ARGO’s topteam en 2 lopers van AV Gelre, Wim Ritsema 49 jaar trainer en routinier en één van zijn pupillen Ben van der Woerd. De laatste tijd leggen beide elkaar het vuur aan de schenen, dat kon nog interessant worden. Vorige week bij de Bedriegertjes loop moest Wim Ben voor zich laten, dat schreeuwde om een revanche.

Bij het startschot nam zoals verwacht Remi al heel snel het initiatief en na 1,5 km liep hij samen met Wim weg van een ander routinier Michel Elshof met vlak daar achter een kopgroepje met daarin o.a. Ben. Het was een gok, snel weg en hopen dat je niet opbrandt na 8km of langzaam opbouwen en kijken wat er nog over is na 8km. De Keppelrun maakte in ieder geval haar naam waar, niet alleen het decor is van belang ook de organisatie en die was zonder meer goed te noemen. Er was op de site al gewaarschuwd voor het drukkende weer en dat lopers voldoende van te voren moesten drinken. Toch hadden ze nog besloten om extra waterposten neer te zetten en niet te vergeten halverwege een muzikale ondersteuning om de lopers toch nog een beetje op te zwepen om nog even extra aan te zetten.

Remi was niet meer te houden en zou voor de 2e keer de 10km van de Keppelrun op zijn naam zetten met een goede 50 sec. voorsprong op de nummer 2 en dat werd nog even spannend mede door het gevecht om plaats 3 en 4. Michel Elshof en Ben van der Woerd waren al een flink aantal kilometers met elkaar in gevecht om plaats 3 en de climax kwam bij 500 meter voor de finish. Op het moment dat Michel nog een keer een aanval inzette had Wim Ritsema nog een kleine 20 sec. voorsprong op beide heren. Michel pakte een klein gaatje op Ben maar Ben had ook nog ergens een beetje reserve, binnen 200 meter was het gaatje dicht en het was erop en erover en met zo veel geweld dat het gat naar Wim zienderogen slonk.

Wim waar het beste ook wel zo’n beetje af was kon dit geweld van zijn pupil nog net voor blijven, de 20 sec. voorsprong slonk op de finishlijn tot 2 sec. Bij de finish was duidelijk hoe zwaar deze versie van de Keppelrun was geweest doorweekt waren ze, de meeste en snakkend naar verkoeling en zuurstof en gelukkig was er ook bij de finish voldoende koud water aanwezig. Gelukkig zeg ik maar dat had niets met geluk te maken dit hadden ze gewoon voorzien in Keppel.

Ondanks dat ik maar de helft van het evenement heb meegemaakt want de korte afstanden voor kinderen moesten nog komen durf ik rustig te zeggen over wat ik heb gezien: gefeliciteerd Keppel jullie maken je beloftes meer dan waar, die top 100… daar horen jullie beslist tussen!

sportieve groet, Marinus van der Woerd



Geen opmerkingen: