maandag 4 mei 2015

Uit de oude doos: Bevrijdingsvuur ophalen in Wageningen in 1985

De groep bij het bevrijdingsvuur in 1985
Ieder jaar vindt de start van de Nationale Bevrijdingsvuurestafette in Wageningen plaats. Het Bevrijdingsvuur is in 1945 vanuit Engeland, via Normandië, naar Nederland gekomen. Het brandt permanent op het 5 Mei plein in Wageningen en is hét symbool voor leven in vrede en vrijheid. Sportgroepen vanuit het hele land komen jaarlijks in de nacht van 4 op 5 mei naar Wageningen om het Bevrijdingsvuur op te halen en het als een lopend vuurtje door Nederland te verspreiden. Samen zorgen we ervoor dat het Bevrijdingsvuur in heel Nederland brandt!

Eens in de 5 jaar wordt in samenwerking met Stichting Oranje Comité Aalten het bevrijdingsvuur door atleten van AVA’70 naar Aalten gebracht, ook in 2015 gaat dit weer gebeuren. Hiervoor gaat atletiekvereniging AVA’70 met de bus op maandagavond 4 mei richting Wageningen om daar rond middernacht het vuur in ontvangst te nemen en deze vervolgens al hardlopend in estafettevorm naar Aalten te brengen. De planning is dan dat we rond 8.00 uur in de morgen weer in Aalten zijn. Daar zal dan een ontbijt voor alle atleten klaar staan. Aansluitend zal het bevrijdingsvuur naar de Markt worden gebracht en daar worden ontstoken.

Het is de bedoeling dat ’s morgens het laatste stuk naar de Markt ook de pupillen en junioren aansluiten zodat een grote gele invasie het vuur kan overhandigen!

Ook in 1985 werd door een grote groep atleten het Bevrijdingsvuur al naar Aalten gebracht. Wie herkent er mensen op de foto’s?

Geen opmerkingen: