zondag 3 mei 2015

Wennemars beste Nederlander tijdens Wings for Life World Run

Erben Wennemars wordt na ruim 46 kilometer ingehaald door de catcher car 

Meer dan 100.000 deelnemers wereldwijd / 4,2 miljoen euro voor onderzoek naar de genezing van dwarslaesie

Erben Wennemars heeft voor een sensatie gezorgd tijdens de Wings for Life World Run in Breda. De oud-schaatser kwam tot 46,2 kilometer (in 3 uur en 23 minuten) en was daarmee de beste Nederlander tijdens het mondiale evenement, waarvan de opbrengst gaat naar onderzoek naar genezing van dwarslaesie. Wennemars: “Dit is echt fantastisch. Ik had de tranen in mijn ogen staan, maar ik kon zelfs nog een sprintje trekken aan het eind”.

Alleen de Oostenrijker Kevin Pletz kwam in Breda nog verder. Na 50,3 kilometer haalde de zogenoemde ‘catcher-car’ hem in. Deze auto - met Tim Coronel achter het stuur - vormde de rijdende finishlijn voor de rollers en hardlopers. Zodra hij je inhaalde, was het voorbij. In totaal veegde de coureur op die manier 2151 deelnemers op.

Onder degenen die zich door wind en regen een weg baanden voor het goede doel, waren ook vele andere bekende Nederlanders. Zo gingen onder meer de mannen van boyband B-Brave, rapper Dio, oud-rolstoeltennisster Esther Vergeer, presentator Manuel Broekman en Ajax-speler Ricardo van Rhijn de uitdaging aan.

Internationaal schreven ruim 100.000 mensen zich in voor de Wings for Life World Run, die in 33 landen gelijktijdig werd gehouden en waarmee 4,2 miljoen euro werd opgehaald. De opkomst was vele malen groter dan tijdens de eerste editie in 2014 (ruim 35.000 deelnemers). De Ethiopiër Lemawork Ketema greep toen het goud en ook dit jaar was hij de beste. In Oostenrijk kwam hij tot 79,9 kilometer. Bij de vrouwen kwam de Japanse Yuuko Watanabe het verst (56,3 km).

In Nederland ging Sandra Laros bij de vrouwen met het goud aan de haal. Tot haar eigen verbazing kwam de Oosterhoutse tot 37,8 kilometer. “Ik heb nooit langer dan twee uur gelopen en ben in training voor de halve marathon in Peking”, vertelde ze na afloop. “Misschien was het daarom niet slim om zover te lopen, maar voor nu geniet ik er even van.”

De twee jonge zonen van Laros, Lars (12) en Niels (10) zorgden voor nog meer vreugde, want zij grepen respectievelijk goud en zilver bij de Kidsrun over 3 kilometer. Als klap op de vuurpijl verbrak Laros senior met haar prestatie ook het Nederlandse record dat Linda van Vliet (31,8 km) vorig jaar tijdens de eerste editie van de World Run in Assen vestigde. Als prijs mocht ze dit jaar in een ander land deelnemen. In Georgië hield van Vliet de Oranje-eer hoog en greep daar de eindzege: 32,1 km.

Geen opmerkingen: