woensdag 21 november 2018

Hardlopen in de kou: zo doen we dat!

Kleed je warm aan. Het klinkt zo logisch, maar veel mensen kleden zich nog te koud tijdens de koude winterdagen
Het wordt kouder in Nederland en daar moeten wij als hardlopers ons weer op aanpassen. Hoe trotseren wij de kou? We hebben een aantal tips voor jullie op een rijtje gezet om ook in de wintermaanden lekker te kunnen blijven hardlopen.

1. Kleed je warm aan. Het klinkt zo logisch, maar veel mensen kleden zich nog te koud tijdens de koude winterdagen. Het is niet alleen steenkoud, maar ook nog eens heel slecht voor je spieren. Ga je met een korte broek gelijk uit huis hardlopen? De kans is groter dat je hamstrings dat echt minder leuk vinden. Draag onder de 5 graden minimaal drie lagen.

2. Doe een functionele warming-up. Een warming-up is in elk seizoen belangrijk, maar in de winter helemaal belangrijk. Niet goed opgewarmde spieren reageren negatief op de kou. Doe daarom altijd een warming-up. Geen zin om buiten een warming-up te doen? Gebruik dan een foamroller binnen, zodat je niet met koude spieren naar buiten gaat.

3. Houd je energielevel hoog. In de koud vraagt je lichaam om meer energie. Een tekort aan koolhydraten is voor een training funest. Eet twee uur van voor de training een stevige maaltijd met veel koolhydraten om genoeg energie te hebben tijdens het lopen.

4. Val op in het donker. Het is als hardloper niet verplicht om lampjes of veiligheidshesjes te dragen, maar het is wel uiterst raadzaam. Het verkeer ziet je in donkere kleding en geen verlichting slecht. Het is dus levensgevaarlijk. 

5. Draag extra goede hardloopschoenen met vorst. Met vorst is het gladder op de weg en dat brengt risico’s met zich mee. Draag daarom met vorst hardloopschoenen met een goed profiel aan de onderkant. Loop je op zachte grond? Dan kun je overwegen om trailschoenen of spikes te dragen voor meer grip.

6. Drink na de training een warme kop chocolademelk met slagroom. Niets is lekker dan een warme kop chocolademelk met slagroom na het hardlopen. Na een (lange) duurloop mag dat natuurlijk! (bron)

Geen opmerkingen: