zondag 18 november 2018

Verslag van de 3e Montferlandse Herfstrun in Beek

Stefan Scanu
Voor Stefan Scanu kan week niet meer stuk na zege Herfstrun Beek

Door Benno Stevering

Stefan Scanu won zondagochtend 18 november 2018 de Herfstrun over 21 kilometer in 1.31.45 uur. Hiermee was hij sneller dan vorig jaar toen hij 1.31.51 uur op de klokken zette. Het parcoursrecord van Mathias Felz bleef echter intact. De 51-jarige Scanu, trainer bij av Argo: ‘’Deze week kan niet meer stuk. Ik won hier de halve marathon zonder echt heel diep te hoeven gaan. Het was lekker lopen in een mooie omgeving. Ik ben nu al een tijd lang fit wat zich resulteert in het lopen van goede wedstrijden. Deze week reis ik ook vijf dagen af met mijn broer naar Dubai voor deelname aan de F1, een prijs uit de vriendenloterij.’’ Scanu liep al rap na de start in een constant tempo afstand en kwam alleen te lopen. Lastig om zo lang vol te houden, maar het lukte hem. 

De veertien kilometer werd een prooi voor Robin Rietman uit Doetinchem. Vanaf oktober was dit de eerste wedstrijd weer na wat blessureleed. Het is duidelijk dat hij sneller uit de voeten kan op de verharde weg. Maar crossen blijft de basis om een snelle atleet te worden. ‘’In februari wacht me het NK 10 kilometer. Maar eerst volgen nog de Sylvestercross in Soest, Kerkrade en de Dijkencrosscompetitie 10 km in Pannerden. Na mijn knieblessure in oktober loop ik pas sinds drie weken echt lekker weer. Elf kilometer kregen we in Beek de wind tegen. Nadat ik in rustige pas omhoog ben gaan lopen, wist ik nog wat door te versnellen. De eerste ronde ging in 26.50 minuten, terwijl de tweede ronde in 25.40 minuten verliep. Ik ben geen ster om over de bospaden te lopen. Ik merkte toen ook dat Alex Bergsma uit Arnhem dichterbij kwam. Eenmaal op het verharde gedeelte liep ik weer verder van Alex weg. Alex liep dit jaar de marathon van Terschelling in 3.09 uur. Hij gaf aan dat hij voor het lopen van de marathon gehoopt had op een betere tijd. Voor zijn prestatie in Beek was hij erg tevreden. Het sluitstuk van de triatlon is het hardlopen. Marian van Hilst uit Steenderen, triatlonkampioene, was de rapste op haar specialisme in Beek. Zij deed dit in een tijd van 1.35.40 uur. Marian werd vorig jaar europees kampioene in haar veteranen categorie. 

Met een tijd van 57.50 minuten verpulverde Eline de Jong uit Didam op de 14 kilometer haar parcoursrecord van vorig jaar. Haar reactie: ‘’Na een pittige start ben ik vervolgens redelijk constant blijven lopen gedurende de wedstrijd. Tijdens de herfstrun ondervonden we hinder van veel bladeren op het pad. Daarbij had ik ook lange tijd de zon vol op mijn gezicht gericht. Ik train nu in Eindhoven. Binnenkort staat voor mij de 15 kilometer van de Montferlandrun op het programma. Dat eist een pittige voorbereiding. De herfstrun is daarbij een goede test geweest. ‘’ Het vizier is voor de meeste deelnemers op de Montferlandrun gericht.

Kerstin van Embden uit Elten won bij de dames de 7 kilometer. Van Embden loopt zowel veel crossen in de regio mee als ook baanwedstrijden bij de politie in Duitsland. Maarten Hoksbergen uit Didam hield het verschil op winnaar Minevicius uit Emmerik beperkt en werd tweede.  In totaal liepen er 14 lopers mee. Stichting Omloop Beek kon met 140 deelnemers tevreden terugblikken. Tijdens het evenement liep Eric Baetse, de kiekjesdief rond voor het maken van mooie opnamen. Benno Stevering was de speaker van het evenement. Voorzitter Jan Leuverink van Stichting Omloop Beek reikte de prijzen uit voor de eerste drie finishers dames en heren op elke afstand. Deze cadeaubonnen waren beschikbaar gesteld door uitspanning t Peeske. Hoofdsponsor Roosendaal Schilderwerken zorgde samen met Run2day, EHBO Beek en Kilder en de vele vrijwilligers van het SOB voor het welslagen van het evenement.
Eline de Jong

Geen opmerkingen: