woensdag 9 september 2020

Zeven mythes over rekken die je niet moet geloven

Vanaf nu weet je zeker dat je je training goed begint en eindigt
Er zijn verschillende soorten rekoefeningen. En wat het beste voor jou werkt, hangt van je lichaam en je specifieke goals af. Maar toch, er is nog steeds een hoop verwarring. Om het wat duidelijker te maken, hebben wij Luke Lombardo (wetenschapper en onderzoeker) om advies gevraagd. De volgende 7 mythes worden nu voor altijd rechtgezet.

1. Stretchen is het belangrijkste onderdeel van de warming-up voor een training
Over het algemeen is het het beste om te rekken terwijl je je spieren opwarmt. Het is dus veiliger om eerst rustig te joggen, of wat sprongoefeningen te doen voordat je begint met het rekken.'Als je te intensief rekt terwijl je lichaam nog niet warm is, dan is het makkelijker om een spier te verrekken', zegt Lombardo. Je kunt ook kiezen voor dynamisch rekken, rekken in beweging dus, waarmee je rekt en opwarmt in één.

2. Hardlopers moeten verschillende rekoefeningen doen
Rekroutines variëren en dat moet ook. Uit onderzoek blijkt dat statisch rekken voldoende kan zijn voor mensen die wat flexibeler willen worden (voor trainingen zoals turnen, dansen of zelfs spinnen), maar dat dynamisch rekken beter is voor trainingen die ook lopen of springen bevatten. Elk lichaam is bovendien anders en kent zijn specifieke zwakke plekken, waarop de oefening kan worden aangepast. Bovendien speelt leeftijd en geslacht een rol. Een onderzoek in het International Journal of Sports Physical Therapy verwoordt het zo: 'Mannen en volwassenen onder de 65 reageren beter op lichte rekoefeningen waarbij niet teveel druk en stress op het lichaam komt. Terwijl vrouwen en volwassenen boven de 65 meer profiteren van statisch rekken.' Als je toch twijfelt, vraag dan een trainer of een fysiotherapeut om begeleiding.

3. Met rekken kun je blessures voorkomen
Dit is eigenlijk een halve mythe. Veel experts, inclusief Lombardo, zeggen dat rekken een soort van bescherming kan bieden. 'Wanneer het goed gedaan wordt, kan rekken je helpen om de kans op blessures tegen te gaan. Dit omdat rekken de doorbloeding verhoogt naar de spieren en daardoor ook het bewegingsbereik verhoogt.' Maar onderzoek toont aan dat mensen die rekken geen kleinere kans op blessures hebben vergeleken met mensen die het niet doen. Lombardo geeft ook aan dat rekken voor een training de kans op een spierverrekking niet enorm verkleint. Daarnaast zal het niet helpen bij het corrigeren van eventuele spieronevenwichtigheden die tot letsel kunnen leiden.

4. Rekken zorgt voor betere sportprestaties
Weer een halve mythe. Voor de meeste gym goeroes (en lopers) kan dynamisch rekken je flexibeler maken. Er is een grote kans dat het makkelijker voor je wordt om bepaalde oefeningen uit te voeren, bewegingen te maken of bepaalde posities aan te nemen, volgens Lombardo. 'Het verhoogt je flexibiliteit, wat er voor kan zorgen dat je spieren efficiënter zullen zijn.' Aan de andere kant kan te veel flexibiliteit ook tot minder veerkracht en dus slechtere loopprestaties leiden. Een beetje spierspanning is goed!

5. Als je al gerekt hebt voor of tijdens de training, dan kun je het rekken overslaan in de cooling-down
Als je haast hebt, kan het zeker geen kwaad om het rekken na je training over te slaan. Maar als je wel de tijd hebt, dan zou je het moeten doen. 'Rekken na je training zal spierpijn en vermoeidheid verminderen, net zoals dat het je bloed circulatie zal verhogen. Dit kan helpen om het herstel proces te versnellen', legt Lombardo uit. Dat betekent dat je weer sneller kunt sporten. Let wel op, geef je lichaam na een zware training de tijd om te herstellen en stel het rekken na deze trainingen even uit.

6. Met rekken kan je niet geblesseerd raken
Dit is absoluut niet waar. Als je een strakke spier te intens rekt, kan je er voor zorgen dat je hem verrekt. 'Het is belangrijk om langzaam te beginnen met rekken en je te focussen op het lichtelijk verlengen van de rek tijdens je uitademing', zo zegt Lombardo. Probeer niks te forceren. Als je pijn voelt, moet je stoppen.

7. Rekken en foamrollen is hetzelfde
Met een foamroller geef je je spieren een zogenoemde myofascial release, dus je kunt het zien als een diepe weefselmassage. 'Foam rollen kan het littekenweefsel in je lichaam afbreken, wat het herstel proces van het lichaam versnelt', zo stelt Lombardo. Maar hetzelfde is het niet. (bron)

Geen opmerkingen: