dinsdag 1 september 2020

Zo ziet een perfecte trainingsweek eruit

Een gestructureerd programma houdt je gemotiveerd en gezond
Wat is je plan voor je volgende looptraining? Je loopt waarschijnlijk op gevoel, dat wil zeggen zo ver en zo snel (of langzaam) als je zin en tijd hebt. Dat is op korte termijn prima, maar het kan waardevol zijn om iets meer structuur in je wekelijkse trainingen te brengen. Het juiste plan helpt je gemotiveerd te blijven, de juiste mix van trainingen te doen om je fitheid op te bouwen met een minimum aan blessurerisico, en met genoeg hersteltijd om vermoeidheid te vermijden.

Hoe ziet een ideale trainingsweek eruit?
Je ideale week bevat een langere duurloop om je uithoudingsvermogen op te bouwen, een heuveltraining om je kracht te verbeteren en een ‘sociale’ training met je loopvrienden voor het plezier. Voeg alleen een snelheidstraining toe als je doel is om harder te gaan lopen.

Hoe vaak is het verstandig om te gaan hardlopen in een trainingsweek?
Als je om de dag hardloopt, krijgen de ‘zwakke schakels’ – je knieën, voeten of heupen – de tijd om te herstellen. Plan de langzame lange duurlopen in het weekend, als je meer tijd hebt. Werkdagen zijn ideaal voor de kortere heuvel- en sociale trainingen, bijvoorbeeld dinsdag en donderdag. Als je snelheidstrainingen doet, is het essentieel om een rustdag voor en een hersteldag na deze trainingen te nemen.

Hoe vaak moet ik een rustdag nemen in een trainingsweek?
Hoewel je jezelf op de niet-hardloopdagen niet hoeft in te spannen, kan het toch lekker zijn om iets sportiefs te doen. Dat kan je geestelijke energie geven, je houding verbeteren en vet verbranden. Kies een activiteit die je kuitspieren niet vermoeit, zoals aquajoggen, wandelen, fietsen, of rustig bewegen op de elliptische trainer.

Zorg voor variatie in je trainingsweek
Je kunt elke week hetzelfde programma aanhouden en daarbij, als opkikker voor je motivatie, wel wat variëren in je route of trainingspartners (met anderhalve meter afstand). Maar als je een ambitieus doel voor ogen hebt, zoals een nieuwe afstand, wissel dan de intensieve weken – compleet met heuveltrainingen, lange duurlopen en snelheidstraining – af met rustige weken waarin je enkele sociale trainingen en één doelgerichte training opneemt. (bron)

Geen opmerkingen: