maandag 29 september 2008

AVA’70 in Berlijn – maandag 29 september 2008

De groep van Berlijn 2008
Na drie maal vroeg opstaan is het vandaag uitslapen ( tot wel kwart over zeven ) en zelfs de hinderlijk landende vliegtuigen op vliegveld Tegel laten het vandaag afweten, het lijkt wel alsof Berlijn even rekening houdt met de vermoeide Ava-atleten en de al even vermoeide supporters.


Op de  zondagavond na de marathon zijn er diverse groepjes ontstaan die allen hun eigen feestje hebben gevierd. Tom, Wilma, Henk, Ingrid, Wim, Hannie, Ada, Martin, Hans, Petra, Andre en ik zijn met de bus naar Bahnhof Zoo gegaan en hebben gegeten in een restaurant op de Kurfurstendamm. Omdat er maar een beperkte tijd was (de bus moest 22:15 terug zijn) stond het bedienend personeel onder grote druk om alles op te tijd klaar te maken en dat hebben ze volledig waar gemaakt, al waren de gerechten onherkenbaar geworden. Toen we net in de bus zaten kwam Hannie tot de ontdekking dat ze haar tasje had laten liggen en in een geweldige sprint heeft ze vervolgens haar spullen weer opgehaald. Ze wordt geen lid van AVA maar het zou een geweldige aanwinst zijn.Terug in het hotel wordt er nog een biertje genuttigd waarna sommigen naar bed gaan en de anderen de bar om 01:00 sluiten, een fantastische dag is ten einde.

Na te hebben ontbeten kan de lange terugreis naar huis beginnen en om 10:00 zit alles weer in de bus en verdwijnt Berlijn uit het zicht, het is een aanrader. 18 jaar geleden zijn Wilma en ik er al eens geweest en het is op sommige plaatsen onherkenbaar veranderd. Checkpoint Charlie en al die andere dingen die herinneren aan Oost-West zijn nagenoeg verdwenen maar de plaats van de muur is met een dubbele rij klinkers in het wegdek aangegeven om de deling nooit te vergeten. Om 13:20 wordt er een stop gemaakt bij een wegrestaurant om wat te eten en te drinken en hier is goed te zien bij het traplopen wie de marathon heeft gelopen.Zo zijn er mensen die achterwaarts naar beneden gaan en Katja wordt door een grote groep supporters toegejuicht als ze als een revuestar afdaalt. Ik neem mij voor om het soepeltjes te doen want ik begrijp dat iedereen nu op je let en gelukkig verloopt de afdaling naar wens. Om precies 14:30 vertrekken we voor de laatste etappe en na even in de file te hebben gestaan arriveren we om 17:15 weer bij restaurant Luttikhuis, waar we vrijdagmorgen zijn begonnen aan het avontuur.

De organisatie bij monde van Gerard ter Beek had voor die tijd nog iedereen toegesproken en bedankt voor de gezelligheid, maar heeft tevens wat opmerkingen gemaakt waar zijn inziens de organisatie in Berlijn wat steken had laten vallen zoals de bereikbaarheid tot de beurs en de toegang tot startvakken. Nadat iedereen zijn koffers had gepakt en weer ingeladen in hun eigen auto kon er een groepsfoto worden genomen van alle lopers want daar was het al die tijd nog niet van gekomen. Na een afscheidsdiner nam iedereen afscheid van elkaar en gingen allen op huis aan.


Geen opmerkingen: