zondag 28 september 2008

AVA’70 in Berlijn – zondag 28 september 2008

De start van de Marathon van Berlijn
Dit is natuurlijk de grote dag voor ons marathonlopers want hier hebben we nu 12 weken voor getraind met alle ups en downs vooraf. Het was wat mij betreft een overweldigende marathon met zoveel mensen, nationaliteiten en perfecte organisatie (al moet de plaspaal hier nog uitgevonden worden). In het startvak is het echt reuze druk ik was niet meer in staat om op mijn horloge te kijken de armen konden niet meer naar boven. Dan wordt er in drie keer gestart, eerst starten de bikers en daarna startvak a t/m e waarin ik mij bevond, en vervolgens start het derde grootste deel van de lopers.


Na 1 km loop ik al 1 minuut achter op schema en de eerstvolgende 10 km maak ik dit niet meer goed. Het schema is gebaseerd op een eindtijd van 3 uur. Maar op halfweg koers lig ik op schema en ben ik zo'n 20 seconden voor op schema maar ik heb er veel energie in moeten stoppen en dat wordt merkbaar in het tweede deel. Mijn rechterkuit begint te protesteren en ik moet langzamer gaan lopen , ik voel me verder prima maar dit valt toch wel tegen. Ik had na 10 km al een gevoel in de benen die niet veel goeds voorspelde, een zwaar en moe gevoel. Ik neem me nu dan ook voor om rustig verder te hobbelen en te genieten van de omgeving en het publiek. En dat publiek is echt enthousiast met veel bands langs de weg en een Risenstimmung. Na 30 km heb ik het gevoel van lekker lopen weer terug maar iets versnellen zet mij meteen weer met beide benen op de grond en het wordt ook niet meer beter. Uitlopen is nu echt het motto en na 40 km draai je de bouelevard unter den Linden op en dan zie je in de verte al het Brandenburger Tor met 400 meter daarachter de finish.

De aankomst is overweldigend wat een enthousiasme en ook aanmoedigingen je dan ten deel vallen dat is echt kippenvel. Mijn eindtijd is 3:13:10 (niet officieel en zelf geklokt) en ik ben er onder de omstandigheden van vandaag echt tevreden mee. Het weer was zonnig en er stond geen wind wat ideaal te noemen is zeker omdat je ook veel in de schaduw van hoge gebouwen en bomen loopt. Vanaf het moment dat we terrein voor de rijksdag opgaan ben ik mijn AVA-collega's al kwijt en ook na de marathon is het moeilijk om elkaar terug te vinden. Als je Rotterdam vergelijkt met Berlijn is alles hier ongeveer 4 keer groter en het toch wel grote grasveld ligt na verloop van tijd helemaal vol met atleten die de zon en de rust koesteren. Ik ga maar eens op zoek na de douches en kom langs de biertap en ja wel hij is heerlijk, voor iedereen is er gratis bier en er staan maar 10 mensen voor mij. Als ik rondloop met mijn biertje en op de werkelijk prachtig gerestaureerde Rijksdag kijk is het eigenlijk best wel cool.

Na gedoucht te hebben loop ik Katja tegen het lijf en zij is ontevreden, veel te druk en een tegenvallende tijd van tegen de 3:49. Ze wilde graag sneller lopen maar ze mag eigenlijk best wel tevreden zijn zeker met deze omstandigheden. Joost ook nog gezien en hij heeft met zijn nog niet geheel herstelde blessure een tijd van ongeveer 3:40 neergezet. De grote ster van vandaag is Petra en zij heeft met eigen waarneming een tijd neergezet van 3:25 en dat is erg snel, het ging bij haar van een leien dakje en ze had nergens problemen mee. Wim Rensing en Henk Lammers lopen naar kunnen en zijn dik tevreden met hun tijd, ik dacht dat Wim 3:39 heeft gelopen en Henk 3:42. 

Voor Margret was het de eerste marathon en het is haar niet tegen gevallen ze heeft zo ongeveer de hele wedstrijd samen met Ada gelopen en beide Dames zijn netjes binnen de 4 uur binnengekomen en beiden waren erg content met die tijd. Ik heb van Jet geen eindtijd doorgekregen maar ze had een flinke verkoudheid had ik begrepen. Op het moment van schrijven weet ik niet wanneer Irma is binnengekomen maar ze is wel gefinished. S'morgens in de bus was ze nog misselijk maar gelukkig is alles goed gekomen. Van Hans heb ik ook niets gehoord en ik heb ook niemand gehoord die er meer van wist. Op een gegeven moment vertrekt de bus en dan gaan de meesten weer richting hotel, maar ik denk dat Hans gewoon binnenkomt zoals altijd.

Ook de supporters verdienen een groot compliment want het is niet gemakkelijk om in zoxe2x80x99n grote stad overal op tijd te staan om te kunnen aanmoedigen, maar ze waren er en is het fantastisch om ze als loper te zien. Al met al een prachtige dag met veel indrukken. Op de website www.real-berlin-marathon.com zullen de uitslagen wel te vinden zijn. Vanavond gaan we stad in en morgen is het weer terug naar huis.


Geen opmerkingen: