zondag 12 oktober 2008

2e Herfstloop in Wehl

Tom heeft zijn 5 kilometer er op zitten
Tom heeft vandaag meegelopen met de 2e Herfstloop in Wehl. Hij deed 13.08 minuten over de drie kilometer, wat goed was voor een vijfde plaats.


Uitslagen overige AVA’70 leden of Aaltenaren: 3000 meter: Stef Verwaaijen 10.13 min, Erwin Wamelink 19.45 min – 5000 meter: Frank Roos 18.57 min, Marco van Rijs 22.28 min, Jacqueline Obbink 25.17, Annie Buesink 27.47 min.

Een deelnemer aan de tien kilometer, Albert Giezen uit Zutphen, schreef het volgende verslag over de tweede Herfstloop.

Vandaag was ik bij de tweede van de drie Wim Lebbink herfstlopen, georganiseerd door Pac-Tu-Wehl, de plaatselijke activiteiten commissie die met grote regelmaat diverse sportieve evenementen organiseert in dit lieflijke plaatsje bij Doetinchem. De stichting is in het leven geroepen om de breedtesport in hun omgeving te stimuleren en dit doen ze vooral door laagdrempelig en betaalbaar te blijven.

Aan de start vandaag dan ook geen Kenianen of andere genodigde lopers, geen nationale topatleten, startgelden of een enorm prijzenpakket, zelfs waren er geen bekers of medailles. Mogelijk dat deze aan het eind van de drie lopen worden uitgereikt, maar daar heb ik geen kennis van genomen. Er waren geen stands van sponsoren, er was geen promotieteam voor sportwinkels of een tas met folders en er werd niet gelopen met Champion chip of Race timer als tijdregistratiemiddel. Zelfs had ik geen muziek op de MP3-speler bij me. Vandaag ging het gewoon om het lopen met bij start/finish vijf medewerkers met lijsten en een man met een stopwatch. Het gaf een back to basic gevoel.

Op de route geen posten met water en sportdrank, met bananen en sinaasappel. Wel was er een prachtig bosgebied en een parcours zo vlak, dat het aanvoelde alsof er de afgelopen maand dagelijks was gewalst en de vrijwilligers overuren hadden gemaakt door het waterpas maken van de route. De eerlijkheid gebied te zeggen dat me dit, na de heftige hoogteverschillen bij de Bosloop in Beek en de Lidingloppet in Stockholm, zeer welkom was. In Wehl liep ik weer eens een 10 kilometer, net als in Beek. Het past in mijn opbouwschema voor de 10 Engelse mijlen volgende week en de halve marathon over twee weken.

Vlak voor de start miezerde het nog even en was er een reüniegevoel door het ontmoeten van een aantal bekenden. Bij de start was het droog en stond de thermometer op 12 graden Celsius. De omstandigheden waren weer perfect. De intentie was om rustig mijn cadans te zoeken, maar ook aan te sluiten bij mensen met mijn eigen tempo. Op mijn laatste training kreeg ik de tip van de trainer om te zorgen niet alleen te lopen. Het heeft niet helemaal gewerkt. Velen vertrokken een stuk sneller dan ik en al snel probeerde ik toch bij iemand aan te sluiten. Dit ging erg gemakkelijk, wat me het gevoel gaf niet bij mijn haas te moeten blijven, maar er zelf als een haas vandoor te moeten gaan. Een volgende persoon had ik in het vizier en kon ik benaderen. Als een gedrogeerde wielrenner in een bergetappe haalde ik de één na de ander bij en in: erop en erover.

Na één van de twee ronden over 5 kilometer kreeg ik door dat ik prima op p.r. schema lag en dat mijn snelheid goed vol te houden was. De duurlopen van de afgelopen weken hadden mij mentaal gesterkt en ook duurvermogen gegeven. De snelheidstrainingen op de vereniging wierpen ook hun vruchten af. De tweede ronde van 5 kilometer ging nog sneller dan de eerste. Een aantal blikken op mijn snelheidsmeter toonde dat het niet meer mis kon gaan. Bij de finish ging mijn p.r. er met 1 minuut en 5 seconden aan.

Deze week las ik in de krant dat wetenschappelijk is aangetoond dat sporten met muziek op je hoofd je prestaties tot 15 % kan verbeteren. Heb ik vandaag toch nog een kans laten liggen. Maar het zal mijn euforische gevoel niet bederven. Lopen zonder poespas kan ook gewoon erg leuk en zeer bevredigend zijn.

Groet,

Albert

Erwin Wamelink verteld aan Stef Verwaaijen wat hem tijdens de drie kilometer is overkomen!

Geen opmerkingen: