zaterdag 14 april 2012

Oud Aaltense, Harmke Westervelt rent zes dagen door de woestijn



Harmke Westervelt
Een lichtkogelpistool, een kompas, een pompje voor het uitzuigen van slangen- en schorpioenengif: De deelnemers aan de Marathon des Sables, zijn op alles voorbereid. Onder hen één Nederlandse vrouw: Harmke Westervelt(38). Ze is opgegroeid in Aalten maar woont en werkt al 5 jaar als paardentrainster en amazone voor lange-afstandracen in Dubai en is in deze tak van sport zelfs wereldkampioene!
De Marathon des Sables (MDS) (te vertalen als “marathon van het zand”) is een zesdaagse ultraloop van ongeveer 254 km, die sinds 1986 jaarlijks wordt gelopen in de woestijn van Zuid-Marokko. De loop wordt beschouwd als de zwaarste voettocht ter wereld. De loop bestaat uit zes etappes die in zeven dagen gelopen worden. De langste etappe is 84 km en de andere zijn tussen de 20 en 40 km lang. Het parcours wordt elk jaar opnieuw bepaald. Iedere deelnemer draagt zijn of haar eigen rugzak met eten, drinken en een slaapzak.
Het water en de tenten worden door de organisatie geregeld. Overdag wordt een temperatuur van 40 graden of meer bereikt en ‘s nachts zakt het kwik tot 5 graden Celsius. Elke deelnemer moet medisch gekeurd zijn. Elke 12 kilometer ontvangen de deelnemers 1,5 liter water en staat een gespecialiseerd medisch team paraat.
De Marathon des Sables kent een hoog inschrijfgeld (ruim 4500 euro) maar dat is inclusief de vlucht van Parijs naar Marokko en terug, 2 dagen hotel, transfer naar de start, verzekering en medische hulp. Het beeld van een elite marathon is daardoor wellicht wat overtrokken. De meesten worden tegengehouden door de zwaarte van het parcours.
Vandaag, zaterdag 14 april, heeft Harmke de laatste etappe gelopen en is ze glorieus gefinished. Ze heeft onwijs moeten afzien en in totaal heeft ze in 7 dagen 65 uur rondgebracht in de woestijn. Vochttekort, eten en drinken wat ze niet binnen kon houden, weinig slaap en heel veel zand maar ze heeft het gehaald. Wat een geweldige prestatie heeft ze geleverd en als Aaltenaren kunnen we ontzettend trots zijn op onze oud plaatsgenote!

Kijk voor een uitgebreider verslag op de weblog van Running Ronald
In het Algemeen Dagblad stond deze week een prachtig verhaal over Harmke


Kijk ook nog even naar dit zeer indrukwekkende videoverslag van etappe 4

8 opmerkingen:

Geert zei

Wat een geweldige prestatie heeft ze geleverd en het is prachtig om het hele verhaal eens te lezen, ik heb het de laatste dagen in ieder geval met grote belangstelling gevolgd. Prachtig, om kippenvel van te krijgen, Harmke van harte gefeliciteerd.

Harro zei

Is Henri al op zoek naar sponsoren?
Gekkenwerk maar het petje gaat wel af inclusief een diepe buiging!

Marco zei

Pffff, ik sla deze ook over.. Maar heel veel respect inderdaad.

Gerrit zei

Das is nog eens een uitdaging!
Klasse gedaan Harmke!

Heb hier ooit een documentaire over gezien over een Engelse topatleet, die hier helemaal kapot aan ging, maar volgens mij uiteindelijk wel de snelste engelsman ooit werd in deze race, erg indrukwekkend.

Ronald Meijer zei

Aalten kan trots zijjn op Harmke! Ze heeft een super doorzettingsvermogen! Wat ze in haar hoofd heeft zitten, doet ze en behaald ze! Echt een kanjer!!

Harmke Westervelt zei

He Geert, wauw, ik Google vanmorgen m'n naam en kom op jouw weblog terecht. Wat leuk dat je over me schrijft! En zo ontzettend leuk om de reacties te lezen! Ik ben nog twee dagen in Aalten, dus als je zin hebt kunnen we altijd even afspreken. Mail in dat geval even workinghorses@gmail.com groetjes, harmke

André zei

Ik vind het helemaal top wat Harmke gepresteerd heeft. Met paard erbij was het niet eens gelukt denk ik ;-)
Aalten mag weer trots zijn op haar (oud)inwoners!

Gerrit zei

Staat vandaag een artikel over die Engelse topatleet in de Gelderlander. Hij heeft weer andere extreme uitdagingen gevonden. James Cracknell is zijn naam en hij heeft vorige maand de marathon van Londen uitgelopen met een gebroken voet......